2012. április 29., vasárnap

Kájoni János életművének időszerűsége

Április 26-án Kájoni János életművének időszerűsége címmel rendhagyó művelődéstörténeti órán idéztük fel könyvtárunk névadójának életművét, személyiségét, halálának 325. évfordulóján.
Az évforduló jó alkalom arra, hogy a fiatal generációk köztudatába próbáljuk beépíteni a Kájoni János (1629 vagy 1630 – 1687) által képviselt, és számunkra is fontos szellemi értékeket.
Az órán a Nagy István Zene- és Képzőművészeti Líceum 28 zeneszakos diákja vett részt, akik számára a dokumentumok, kiadványok, képek felhasználásával összeállított 'virtuális kiállítás' nyújtott betekintést a tudós 17. századi ferencrendi szerzetes életművébe, felidézve polihisztori személyiségét.
Kájoni életműve ma is időszerű. A felnövekvő generációk számára is példaértékű, ahogyan következetesen, tudatosan az alkotó, értékteremtő, építő tevékenységnek, a közjó szolgálatának szentelte életét.  Minden cselekedetével a közjót igyekezett szolgálni. Csíksomlyón 1676-ban megalapította a Székelyföld első nyomdáját, elsőként itt nyomtatta ki Cantionale Catholicum című  híres énekgyűjtményét, amelynek előszavában ő maga írta: “édes hazámnak akartam szolgálni...”Kájoni életművének sokszínűségét, rendkívüli gazdagságát  képszerűen is szemléltette az általunk össszeállított virtulis kiállítás. A rendhagyó óra résztvevői a Kájoni munkásságával, illetve a csíksomlyói nyomda történetével kapcsoltos kiadványokba bele is lapozhattak.
A zeneszakos diákok számára természetesen elsősorban Kájoni zenei munkásságának értékeit próbáltuk bemutatni, hiszen legjelentősebbek  zenei művei, amelyek bizonyítják széleskörű zenei műveltségét. A 17. századi erdélyi és európai zenetörténet értékes dokumentumának tartott  Kájoni Kódex dallamaiból is ízelítőt kaptak az órán a diákok.
1 megjegyzés:

  1. A Kajoni Janos Megyei Konyvtar nevadojara emlekezett... nem akarhogyan, szinvonalas rendhagyo ora kereteben. Az ilyen tipusu orakat rendszeresiteni kellene, hogy szellemi kincseink minel tobb fiatalhoz eljussanak. Illesse dicseret a dokumentacios konyvtar lelkes konyvtarosat! K.K.M.

    VálaszTörlés