2012. április 28., szombat

Képzeletbeli séta a régi Csíkszeredában A Könyvtári Napok alkalmával április 25-én, játékos könyv- és könyvtárhasználati foglalkozáson vettek részt a József Attila Általános Iskola VI. A és IV. SbS osztályos tanulói.


 A rendezvény célja a helytörténet népszerűsítése, neves csíkszeredai személyiségek életének, munkásságának megismertetése, valamint könyv- és könyvtárhasználatra való nevelés.
 A kisdiákok egy képzeletbeli séta keretében „találkozhattak” városunk egykori nevezetes személyiségeivel.
A játékos formában összeállított kérdésekre a helytörténeti témájú könyvekben, valamint a lexikonokban kereshették meg a választ.
Elsőként könyvtárunk névadójára, Kájoni Jánosra emlékeztek, halálának 325. évfordulóján. Csíksomlyóról indulva képzeletben találkozhattak az egykori Római Katolikus Főgimnázium tanáraival, igazgatóival, a Vármegyeháza elöljáróival, ugyanakkor a fontosabb csíkszeredai intézmények vezetőit, munkatársait is megismerhették.
A könyvekben arra is választ kaptak, hogy kik voltak azon helyi személyiségek, akik jelentősen hozzájárultak a város impozáns épületeinek létrejöttéhez.Neves csíkszeredaiak könyveit is megtalálhatták a könyvtárban és néhány olyan kiadványt is a kezükben tarthattak, amelyek nevezetes személyiségeink életét, munkásságát mutatják be.
Visszatérve a jelenbe a városunk nagyjairól elnevezett utcákat, intézményeket keresték meg és az emlékükre állított szobrokat, márványtáblákat is megtalálták.
A közel két órai képzeltbeli séta alatt 28 jeles csíkszeredai személyiséggel „találkozhattak”, 25 dokumentumot lapozgatva megismerhették életüket, tevékenységüket.
Útravalóul magukkal vitték a Kájoni János emlékére készített könyvjelzőket és a könyvekből kiválasztott idézeteket, valamint emléklapot is kaptak.
A Művészeti-Történelmi részlegen tartott játékos helytörténeti foglalkozáson, a könyvtárosok és tanárok irányításával, két alkalommal összesen 48 tanuló vett részt.
1 megjegyzés:

  1. A konyvtar egyik alapveto feladata: a helyi szellemi, kulturalis ertekek promovalasa. Gratulalok a sikeres rendezvenyhez. Csak igy tovabb! K.K.M.

    VálaszTörlés