2012. április 25., szerda

A könyv napja– könyvek világa
Április 23 William Shakespeare és Miguel de Cervantes halálának évfordulója. Ezt a napot az UNESCO 17 éve a Könyv Napjává nyilvánította. Ennek a napnak a célja: ismerkedni a könyvekkel, az olvasás szépségével.
III. osztályos Petőfis gyerekekkel indultunk felfedező útra a könyvek világának csodálatos, színes és hatalmas birodalmában. Képzeletbeli időgépbe ültünk, visszaugrottunk az időben 4000 évet a könyvek előtti korszakba. Majd az 1400-as évekbe röppentünk, ahol a könyvek világának kibontakozását követtük nyomon, mikor már javában folyt a krónikaírás és kódexmásolás. Ámulva vettük kezünkbe a Codex Germanicus hasonmás kiadását, forgattuk gyönyörű, színes díszítésű , mintás lapjait. A kisdiákokat az érdekelte milyen nyelven íródott ez a mű. Ezután megnéztünk egy reneszánsz nyomdát, nyomdagépet. A könyvnyomtatás ennek a világnak a fejlődését, kiterjedését vonta maga után… A számítógép megjelenése, előretörése, hol kiegészíti hol kiszorítja a könyveket.Az időutazás után a könyvek világának a központjában, a könyvtárban találtuk magunkat. Szó esett egységes rendszeréről, típusairól, a könyvtár őreiről, gazdáiról, a munkájukról, az itt működő részlegekről , majd bementünk a Gyermekkönyvtárba , ahol többen nyomtatványokat kértek a beiratkozáshoz.  A  már beiratkozott olvasók megragadták az alkalmat a kölcsönzésre.
A világ legszebb könyvtárait is megtekintettük egy virtuális sétával.


Két kisfilm következett, egy rajzfilm a repülő könyvekről és egy humoros jelenet Mr. Bean látogatásáról a könyvtárban. Mindkettő nagy sikert aratott, sőt még mindnyájan szívesen maradtak volna filmet nézni.


Búcsúzóul a gyermekek koruknak megfelelő könyvajánlót kaptak.


1 megjegyzés: