2012. május 18., péntek

Értékes vagy!A történeteket dramatizálják, lejátszodják, foglalkoznak velük. Ez esetben a történet foglalkozott 26 gyermekkel, akik hirtelen a foltmanók között találták magukat. Ezek a manók gyanúsan hasonlítottak az emberekhez. Egyiküknek az orra volt nagy, másiknak a szája, volt aki magas volt, volt aki alacsony, voltak közöttük csinosak, jóvágásúak, tehetségesek és voltak ügyetlenek. Ahogyan a foltmanók, a gyermekek is ragasztgatni kezdték egymásra a csillagokat vagy szürke-fekete pontokat. Innen kezdve azonosultak a cselekménnyel, élvezték a ragasztgatást, jó mókának tűnt az egész. A kezdeti játék komollyá vált, mikor szembesültek fekete pontjaikkal. Egyenként elmondták, hogy hogyan érzik magukat, mit jelentenek számukra a fekete pontok. A VI. osztályos diákok pontosan látták, hogy részben a negatív, rossz tulajdonságokat, hibákat jelölhetik, másrészt pedig a kiközösítést, gúnyt, lenézést, megszégyenítést, bosszút, na meg a fiúk szórakozását. A csillagok a jó tulajdonságokat (ügyesség, okosság) tehetséget, tiszteletet dicséretet tükrözik.Csoportokra oszolva megbeszélték, hogyan fejeznék be Poncsinelló történetét, majd lejátszodták. Olyan légkör alakult ki, hogy meg lehetett vitatni problémás helyzeteket, elsimítani kialakult konfliktusokat, feloldani görcsöket, sérelmeket, ami által jobban megértették, megismerték magukat, egymást.
A könyvtár olvasóteremben tartott, Gábor Zsuzsa által levezetett meseterápiás foglalkozáson a fiatal résztvevők azt is gyakorolták hogy hogyan dolgozzák fel, fogalmazzák meg azt ami bántja őket és azt is, hogy ne sebezzék, bélyegezzék meg egymást.
Befejezésül színes cédulákra írták, hogy mi az amit magukkal visznek erről az alkalomról. Nagyszerű gondolatotokat fogalmaztak meg és ami legtöbbször visszaköszönt, az az volt, hogy jó volna még több, sok ilyen foglalkozás. Azt tapasztaltuk, hogy ez a történet valóban formálta a jellemüket, finomította a lelküket, figyelmesebbé, öntudatosabbá tette őket.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése