2012. május 2., szerda

Könyvtári napok színes, vonzó programokkal
Egy héten át minden nap színes, változatos programok vonzották a közönséget könyvtárunkba - csoportokat és egyéni látogatókat egyaránt -  a 2012. április 23-27. között  újra megszervezett Könyvtári Napok alkalmával. A programokat, tematikus könyvtári foglalkozásokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden korosztálynak és minden érdeklődési körnek nyújtsunk vonzó, kellemes időtöltést, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget ezen a héten. 
    Összességében sikeresnek tekinthető az idei Könyvtári Napok mérlege. Bár könyvtárunk jelenleg székhelygondokkal küszködik, így idén csak a Városháza épületében működő részlegeken tudtuk megszervezni a csoportok fogadását -   a rendezvények szervezésére alkalmas termek hiánya itt  is korlátokat jelent - az öt nap alatt szervezett  színes, változatos tevékenységeken összesen 12  csoport , több mint 330 személy  vett részt.  Főként az ifjabb korosztályok számára meghirdetett különböző témájú csoportos foglalkozásainkra szép számmal jelentkeztek, óvodásoktól egyetemistákig minden korosztályból érkeztek csoportok (összesen 5 tematikus foglalkozást illetve rendhagyó órát  szerveztünk, amelyeken mintegy 115-en  vettek részt). 
     A kézműves foglalkozások két napja alatt mintegy 130 személy ismerkedhetett  a  fonalgrafika, szalvétatechnika, gyöngyfűzés technikáival,  a kicsik számára még arcfestés is volt.
A szerdai nap volt a csúcs, csak ezen a napon közel 150-en fordultak meg  foglalkozásainkon: két csoport  (48 tanuló) a  könyvtárhasználati, várostörténeti foglalkozáson vett részt, de egész nap telt házzal működött a kézműves műhely is, folyamatosan érkeztek az érdeklődők,  három iskolás csoport, közel száz személy kézműveskedett. A felnőttek is megtalálták a maguk számára legvonzóbb tevékenységet a kikapcsolódáshoz. A könyvtárosok szakszerű irányításával szemet gyönyörködtető alkotások kerültek ki a kezek alól.
A hét programja bábjátékkal zárult, a Fakalinka bábcsoport a Plüm-Plüm és a sárkány című bábjátékot mutattta be, a két előadáson mintegy 80 gyerek vett részt,  óvodás és kisiskolás csoportok,  akik együtt örültek és izgultak, énekeltek a szereplőkkel,  hangosan biztatva Plüm-Plümöt, hogy megszabadítsa a sárkánytól a királylányt.

Április 23-ától elkezdődött a Megbocsátás Hónapja  is a könyvtárban,  ezúttal hosszabb ideig, egy hónapig tart könyvtárunkban a megbocsátás időszaka,  már az első héten több megkésett olvasó élt a lehetősséggel, hogy késedelmi díj fizetése nélkül hozhatják vissza a könyveket a könyvtárba minimum három, könyvek csomagolására alkalmas kartondoboz fejében.

1 megjegyzés: