2013. január 21., hétfő

Magyar Kultúra Napja: a Pallas-Akadémia ünnepi könyvbemutatója


A Magyar Kultúra Napja alkalmából a megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Pallas-Akadémia Könyvkiadót látta vendégül a Kájoni János Megyei Könyvtár január 18-án, pénteken délután. Könyvtárunk előadótermében népes közönség - mintegy hetven érdeklődő - jelenlétében mutatták be Kozma Mária Régiségek Gyergyóból, Ferencz Imre Madárkirakat, illetve Kristó Tibor Kárász Karcsi, a csalihal című, főként gyerekeknek szóló köteteit.

Az évfordulóját ünneplő kiadó munkatársait születésnapi meglepetéssel várta könyvtárunk, a kiadványaikat bemutató kis könyvkiállítással, amely János Éva könyvtáros munkáját dícséri. Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte a kiadót és a szerzőket, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke székely termékekből álló ajándékcsomagot adott át a kiadónak, és sok sikert kívánt további munkájukhoz. Tőzsér József, a Pallas-Akadémia igazgatója elmondta, hogy könyvbemutatók sorával ünneplik a 20 éves évfordulót, és ez alkalommal kiadványaikból adományoznak székelyföldi könyvtáraknak. 165 felajánlott könyvcím közül válogathattak a könyvtárak, elsőként a Kájoni János Megyei Könyvtár vehette át a kiadó 50 különböző könyvét tartalmazó ajándékcsomagot az ünnepi könyvbemutatón. Így jelenleg a kiadó több mint ötszáz megjelent kötetének háromnegyede már a könyvtárunkban is megtalálható és kölcsönözhető.

A találkozón Sarány István szerkesztő mutatta be a jelen levő három szerzőt és köteteiket, majd a gyermekirodalom kérdéseiről beszélgetett a szerzőkkelük, többek között arról, hogy szerintük milyen a jó gyermekirodalom. Ezt követően a szerzők felolvastak a kötetekből, jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó egy csésze tea mellett.

A rendezvénnyel Hargita Megye Tanácsának a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett, Hon a hazában című rendezvénysorozatába kapcsolódott be könyvtárunk.


A találkozón elhangzottakról bővebben olvashatunk a Szekelyhon.ro Művelődés rovatában:

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/gyerekkonyvek-szerzoivel-unnepeltek-a-20-eves-fennallast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése