2013. január 3., csütörtök

Székely Konyha - bemutató a könyvtárban székelyföldi karácsonyi fogások kóstolójával
Karácsonyváró rendezvénysorozatunk a Székely Konyha havilap bemutatkozásával zárult december 20-án este. Az ünnepi hangulatot teljessé tette a hagyományos székelyföldi karácsonyi étkekkel, süteményekkel megrakott, terített asztal látványa és illata. A Hargita Népe kiadó lapcsaládjához tartozó gasztronómai magazint - amely nemsokára egyéves évfordulóját ünnepelheti - a szerkesztők mutatták be könyvtárunkban népes közönség előtt. A lap születéséről Isán István Csongor, a Hargita Népe igazgató-főszerkesztője beszélt a hallgatóságnak, kiemelte, hogy a székely konyhaművészet népszerűsítése támogatásra talált Hargita Megye Tanácsa részéről. Borboly Csaba tanácselnök hangsúlyozta a lap fontosságát, köszöntőbeszédében javasolta a munkatársaknak a Retrokonyha rádióműsor mellett egy televíziós főzőműsor készítését is.
Jánossy Alíz a Székely Konyha felelős szerkesztője a lap rovatait ismertette, elmondta, hogy igyekeznek sokféle igénynek megfelelni, nyitottak a változtatásra, az újra, de fontos céljuk a székely gasztronómia hagyományainak bemutatása is. A Födögető című rovatban például közismert személyiségek konyhájába néznek be, az általuk elkészített ételek receptjeinek bemutatásával a főzés iránti kedvet szeretnék meghozni.
Az est végén a vendégeket székelyföldi karácsonyi fogásokkal kínálták a szervezők. A jelenlevők megkóstolhatták a hagyományos kászoni töltött káposztát könyvtárunk jóvoltából, és a Székely Konyha munkatársai által készített finom mákos és diós kalácsot, a karácsonyi mézespogácsát és a házi készítésű szaloncukrot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése