2013. február 22., péntek

Gárdonyi Géza felolvasómaraton a Kájoni János Megyei Könyvtárban

A Kájoni János Megyei Könyvtár  felhívására Csíkszeredából és a Csíki-medence környékbeli településeiről összesen közel 1300-an jelentkeztek felolvasásra. A szervezők köszönik  minden pedagógusnak és iskolai könyvtárosnak a szervezésben és a részvételben nyújtott segítséget.
A könyvtár előadótermében 9 órától délután 3 óráig tartott a felolvasás, folyamatosan érkeztek csoportok a város iskoláiból. Öt csíkszeredai iskolából mintegy 250 diák érkezett a nap folyamán a könyvtárba 14 csoportban, tanítóik, magyartanáraik kíséretében. A Nagy Imre Általános Iskolából IV-VIII osztályosok csoportjai érkeztek,  felolvastak   a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium hetedikesei az iskola könyvtárosával, a Petőfi Sándor Általános Iskola  és a József Attila Általános Iskola  IV. és VII. osztályosai, a Székely Károly Szakközépiskola diákja. Külön említést érdemel, a Nagy István Művészeti Líceum XI. osztályos diákja, László Rita, aki egyéni jelentkezőként az Egy kép története című novellát olvasta fel. Néhány felnőtt is részt vett, volt aki hallgatóként, de volt olyan is, aki felolvasott.
Össszesen 160-an olvastak fel a könyvtárban Gárdonyi Géza   műveiből.  Népszerű volt az Egri csillagok és a Láthatatlan ember, de  az Isten rabjai és az Ida regénye részletei is elhangzottak.  Sokan felolvastak az író novelláiból, rövid történeteiből, meséiből  és végül egy vers is elhangzott az egyik felnőtt felolvasó, Székely Hajnalka tolmácsolásában.

A könyvtári felolvasással párhuzamosan Csíkszeredában és a Csíki-medence környékbeli településein több mint 1100-an olvastak az említett iskolákban is, továbbá a Nagy István Művészeti Líceumban, a Kós Károly Szakközépiskolában, a Venczel József Faipari Szakközépiskolában, és a Xantus János Általános Iskolában. Az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza és a RMPSZ könyvtárában is olvastak, a csapat főleg felnőttekből, a környező iskolák munkatársaiból alakult. valamint

Több környékbeli településen, Csíkdelene, Csíkborzsova, Csíkszépvíz, Csíkmindszent, Csíkmadaras és Tusnádfürdő általános iskoláiban olvastak fel, főleg magyarórák keretében. Új településekkel bővült az eddig résztvevő települések listája is.


Csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése