2013. március 11., hétfő

Húsvéti készülődés a könyvtárbanHúsvéti tojások pogány üzenete – Kisné Portik Irén néprajzkutató előadása

A húsvéti ünnepkör sajátos hagyományaihoz fűződő előadásra és gasztronómiai estre várjuk március 12-én, kedden a Kájoni János Megyei Könyvtárba mindazokat, akik érdeklődnek sajátos hagyományaink, öröklött kultúránk iránt.
Húsvéti tojások pogány üzenete címmel Kisné Portik Irén néprajzkutató tart vetítéssel kísért előadást 17 órától a könyvtár előadótermében. A húsvéti hímes tojások jelképeinek üzenetére világít rá az előadás, amely 2500 Kárpát-medencei tojáshím jelképeinek elemzését tartalmazza. Az elemzés alapgondolata, hogy a hímes tojások mintái bár díszéül szolgálnak a tojásnak, mégsem a díszítés céljából kerültek a húsvéti tojásra. A jelek jelrendszerbe foglalhatók és ezek a tavaszi ébredés, a Nap teljes ragyogásába való visszatérés, a rontás távol tartása és az anyaföld megtermékenyítése gondolatkörökben teljesednek ki. A jelképek használatát olyan törvényszerűségek hordozzák, amik természetszerűvé teszik, hogy a több ezer éves pogány motívumok még a XXI. század húsvéti asztalain is jelen legyenek, keresztény köntösben.

Receptdaráló: hagyományos húsvéti eledelek – gasztronómiai est a Székely Konyha szerkesztőivelA Hargita Népe gasztronómiai mellékleteként havonta megjelenő Székely Konyha tavaly év végén, nagy sikerű karácsonyi gasztronómiai estével mutatkozott be a könyvtárban.
Újabb találkozóra várjuk a konyhaművészet és kulináris hagyományaink iránt érdeklődő közönséget 19 órára a könyvtár előadótermébe. Ezúttal Jánossy Alíz, a folyóirat felelős szerkesztője és meghívottjai jellegzetes székelyföldi húsvéti ételek receptjeit osztják meg a Receptdaráló vendégeivel, akik meg is kóstolhatják az előzetesen elkészített különleges ételeket, hagyományos húsvéti finomságokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése