2013. március 13., szerda

Húsvéti tojások pogány üzenete – teltházas előadás a könyvtárban


A húsvéti ünnepkör hagyományaihoz kapcsolódó  rendezvényeinkre érkező közönség ismét megtöltötte könyvtárunk előadótermét kedden, március 12-én délután. Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi néprajzkutató  Húsvéti tojások pogány üzenete címmel tartott vetített képes előadást, nagyszámú érdeklődő előtt.
Kisné Portik Irén 2500 Kárpát-medencei tojáshím  elemzése alapján foglalta egységes rendszerbe a jelképeket. Az előadás során több mint száz tojásmintát vetített ki, valamint bemutatta a gyergyószárhegyi múzeumban őrzött különféle mintázatú tojásokat is. Előadásában kifejtette, hogy a tojáshímek motívumai, mintái nem egyszerűen díszek, hanem egy nagyon jól meghatározott  jelképrendszer részei. Rávilágított a jelképek ősi, több ezer éves pogány eredetére, a motívumok mitikus, népmesei  összefüggéseire. 
Az előadó a tojáshímek motívumait négy nagy mintacsaládba sorolta jelentésük szerint:
a természet megújhodásának mintacsaládja - főleg növényi motívumok,  virágok, ágak levelek;
a teljes ragyogásban visszatérő Nap mintacsaládja -  a Nap ábrázolásai  és földi megfelelői, például  virág, rózsaformák; az anyaföld megtermékenyítésének mintacsaládja - ebben a csoportban előtérbe kerül a mezőgazdaságban használt, főleg manuális eszközök ábrázolása; a rontás távoltartásának mintacsaládja – ősi, mágikus hiedelmekre visszavezethető ábrák,  például állatok testrészeinek ábrázolása (szarv, toll, köröm), újjak, szerencsét hozó patkó, fésű, stb.
A jelképek használatát  ősi törvényszerűségek határozzák meg, amelyek a mai ember számára már feledésbe merültek, mégis természetszerű, hogy  a motívumok keresztény köntösben a XXI. század húsvéti asztalain is jelen legyenek. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése