2013. március 4., hétfő

Kászonszék népi gyógyászata

Zsúfolásig megtelt február 28-án, csütörtökön délután a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. A Honismereti esték a könyvtárban címmel indított rendezvénysorozatunkelső találkozóján közel száz érdeklődőt köszöntött Kopacz Katalin könyvtárigazgató. 


 
Kászonszék népi gyógyászata címmel András Ignác helytörténész, néprajzi író, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója tartott vetítéssel kísért előadást. A népi kultúra és a hagyományos, népi gyógyítás iránt érdeklődő olvasók már a második, bővített kiadását vehetik kézbe András Ignác azonos címmel megjelent kötetének A szerzőt és könyvét Gál György Attila, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület vezetője mutatta be a közönségnek. A kiadó együttműködése András Ignáccal 2008-ban kezdődött. Korábban a Kászoni-medence településeinek rendhagyó útikalauzait jelentették meg. A most bemutatott kötet első kiadása a 2011-i karácsonyi vásár legkeresettebb könyve volt, ezért is jelentették meg most bővített kiadásban, amely a kászoni borvízek gyógyhatásának bemutatásával is kiegészült. 
 
András Ignác előadásában elmondta, már diákkorában, tanítóképzős évei alatt megismerkedett a néprajzi gyűjtőmunkával, 1979-ben pedagógusként került vissza szülőföldjére, a Kászoni-medence falvaiban kezdte meg a népi gyógyászatra vonatkozó adatgyűjtést. Az évtizedes gyűjtőmunka melléktermékeként állt össze öt korábbi kötetének az anyaga, amelyekben a kászoni településeket mutatja be. E sajátos, zárt medence szellemi népi kultúrájába nyújt betekintést a népi gyógyászattal foglalkozó kötet. Előadását a következő gondolattal indította András Ignác:
Minden élőlény életét két fontos esemény határolja: a születés és a halál. E két határ között minden élőlény önállóan teljesíti küldetését a világban. Egy dolog minden életben közös: az állandó harc az életben maradásért, és hogy ez tudatosan vagy ösztönösen történik-e, szinte lényegtelen."
A kászoniak - egy eléggé zárt tájegység lakói – máig megőrizték azt az ősi tapasztalatra épülő népi tudást, ami nemzedékről nemzedékre öröklődött, a betegségekkel szemben, az életbenmaradásért folytatott mindennapi küzdelemben.
A népi gyógyászat emlékei elődeink kultúrájának fontos részei, a népi természetismeret és hiedelemvilág ötvöződik egy-egy receptben és gyógymódban” – vallja András Ignác, aki ennek a sajátos szellemi kultúrának az értékeit próbálja felmutatni kötetében.
Könyvének fejezeteiben vizsgálja a Kászoni-medence népi gyógyászatának kialakulását befolyásoló tényezőket, a kórtüneteket és népi kezelésüket, a kászonszéki népi gyógyászatban használt növényeket, a felhasznált növények latin és magyar nevének jegyzékét, a népi növénynevek mutatóját, az utolsó fejezetben Kászonszék fontosabb borvizeinek dokumentumaiba nyújt bepillantást. A szerző köszönetet mondott a Csíkért Egyesületnek és Hargita Megye Tanácsának a kiadás támogatásáért.
A színes és adatgazdag előadás után sokan álltak sorba dedikáltatni a kötetet, amelyet a Verbum kiadó számos kiadványával együtt a helyszínen megvásárolhattak a találkozó résztvevői, közben pedig a kászoni szilvapálinkát és a finom kászoni süteményt, a túrós darázsfészket is megkóstolhatták. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése