2013. április 19., péntek

Az Erdélyi Gyopár és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) mutakozott be a Könyvtári Napok első napján


A Könyvtári Napok rendezvénysorozat első napján, április 18-án mutatkozott be a csíkszeredai közönségnek az Erdélyi Gyopár folyóirat és kiadója, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE). A könyvtár előadótermében – bár több rendezvény is zajlott azonos időpontban a városban –  szép számmal gyűltek össze érdeklődők ezúttal is, köztük a Csíkszéki EKE osztály tagjai.
Dezső László, az EKE országos szervezetének elnöke – aki elismert természetfotósként számos díj tulajdonosa beszélt az egyesület történetéről, jelenlegi életéről, céljairól, eredményeiről, terveiről. 1891-ben alakult meg az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE), 1892-ben már Erdély címmel lapot adtak ki, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal működött 1946-ig. 1991-ben a folyóirat Erdélyi Gyopár néven indult újra, jelenleg kéthavonta jelenik meg, honismeret, természetjárás és  környezetvédelem az alaptémaköre.  Balázs Katalin felelős szerkesztő  a lap főbb témakörei kapcsán elmondta, hogy elsősegélynyújtástól a gombák ismertetőjéig sokféle rovatot tartalmaz a lap, de foglalkoznak barlangászattal, vagy a földrajzi nevek helyesírásával is, az EKE területi osztályainak híreit is közlik rendszeresen. A lap munkatársa, Jánosi Csaba geológus, a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület elnöke  a Borvizeink, gyógyvizeink rovatról beszélt.
Macalik Ernő biológus, a Gyógynövény-kalendárium rovat szerkesztője diákkori élményét felelevenítve mesélt  a természetjárás és a gyógynövények  iránti elköteleződéséről. Jó hangulatú beszélgetés alakult ki az est folyamán, az érdeklődő  közönség soraiból érkező  kérdésekre, észrevételekre, javaslatokra  válaszolva, szó esett többek között arról is, hogyan lehet a gyerekekkel  minél fiatalabb kortól megszerettetni a természetjárást, felkelteni érdeklődésüket  környezetünk védelme iránt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése