2013. április 19., péntek

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK: – a IV. SZÉKELYFÖLD NAPOK rendezvénysorozat keretében

A Kájoni János Megyei Könyvtár a IV. Székelyföld Napok rendezvénysorozata keretében
szervezett májusi programjait ajánlja mindazok figyelmébe, akik érdeklődnek régiónk sajátos hagyományai, értékei iránt, akik tartalmas kikapcsolódásra vágynak, esetleg helyismereti - helytörténeti ismereteiket szeretnék kiegészíteni, – akár helybeliek, akár vidékünkkel ismerkedő látogatók. A rendezvények helyszíne a könyvtár előadóterme, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a május 10 - 16. között szervezett változatos programokra.

SÜTEMÉNYMUSTRA – gasztronómiai találkozó

2013. Május 10., péntek, 16 óra/ Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme
A házi sütemények népszerűsítésére több helyszínen is megszervezi a Székely Konyha csapata a Süteménymustrát. A találkozó kiváló alkalom a sütemények készítőinek és kedvelőinek a tapasztalatgyűjtésre, beszélgetésre, ugyanakkor receptcserére is. A csíkszeredai találkozó helyszíne a Kájoni János Megyei Könyvtár. Szervezők: Hargita Népe Lapkiadó, Székely Konyha gasztromagazin, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kájoni János Megyei Könyvtár.
A Süteménymustrára bárki benevezhet – nem csupán háziasszonyok – hogy kipróbált, kedvenc süteményét a nagyközönségnek is bemutassa. Benevezni a helyszínen lehet egy tál süteménnyel és elkészítésének leírásával. A rangos, szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján a legfinomabb sütemények készítői díjban részesülnek. A legjobb recepteket a Székely Konyha magazin következő lapszámaiban is meg fogják jelentetni. A közönség is szavazhat a helyszínen a legfinomabb süteményre.

GYÖKEREK - Islik Katalin festészeti kiállítása

Május 13., hétfő, 17 óra/ Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme
Gyökerek címmel nyílik festészeti kiállítás a könyvtár előadótermében május 13-án. Az erdélyi származású, Németországban élő Islik Katalin műkedvelő festő egyéni tárlaton mutatkozik be a csíkszeredai művészetkedvelő közönségnek. A kiállítást Keresztes Evelin csíkszeredai képzőművész méltatja. A megnyitón Györfi Erzsébet és Elekes Emőke előadásában régizenei darabok hangzanak el.

A MESE MINDENNAPJAI – BENEDEK ELEKTŐL LÁZÁR ERVINIG
– műhelytalálkozó beszélgetéssel
Május 14., kedd, 17 óra/ Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme
A mese mindennapjai – Benedek Elektől Lázár Ervinig címmel szerveznek műhelytalálkozót beszélgetéssel a könyvtár előadótermében 2013. május 14-én 17 órától.
A találkozóra a szervezők elsősorban peddagógusokat, szülőket, nagyszülőket és a téma iránt érdeklődőket várják. A beszélgetés főbb témái: a mese és az olvasás mai szerepe, fontossága a gyermek életében, megnyilvánulási formái. Szó lesz Komáromi Gabriella gyermekirodalom-kutató Lázár Ervin-monográfiája kapcsán a mai gyermekirodalomról, a témával kapcsolatos kiadványokról.
Meghívottak: a gyermekirodalom és a mesekutatás kiváló magyarországi és hazai szakemberei: Komáromi Gabriella (Budapest) irodalomtörténész, gyermekirodalom-kutató, Szávai Ilona, a budapesti PONT kiadó vezetője, a Fordulópont folyóirat főszerkesztője, Gombos Péter a kaposvári Egyetem tanára, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) elnöke, Kádár Annamária pszichológus, a marosvásárhelyi BBTE tanára, a nagysikerű Mesepszichológia című könyv szerzője.
A találkozó szervezője a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár a Kájoni János Megyei Könyvtárral közösen; partnerek és támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa valamint a Kaposvári Egyetem, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA), a budapesti PONT Kiadó és a Fordulópont folyóirat.
 
Halász Péter: A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ – HÍD A SZÉKELYEK ÉS A CSÁNGÓK KÖZÖTT – előadás a Honismereti esték találkozóinak keretében
Május 15., szerda, 18 óra / Kájoni János megyei Könyvtár előadóterme
A csíksomlyói pünkösdi búcsú – híd a székelyek és a csángók között címmel Halász Péter néprajzkutató tart előadást a Honismereti esték találkozóinak keretében, május 15-én 18 órától. Az előadás a pünkösdi búcsú témáját a székelyek és moldvai csángók kapcsolatai, hagyományai felől közelíti meg:
„A moldvai katolikus csángómagyarok lelki gondozását a középkor óta a csíksomlyói ferences szerzetesek végezték. De a XVII. század elején a Vatikán a protestantizmus erdélyi terjedése miatt missziós területnek nyilvánította az egykori Etelközt, és attól kezdve már csak olasz és lengyel papokat küldtek hozzájuk, akik nem tudták anyanyelvükön szolgálni a moldvai magyarokat. Számukra gyakorlatilag egyetlen lehetőség maradt az anyanyelvű vallásgyakorlatra, mégpedig a csíksomlyói búcsún való részvétel. A moldvai vajda a XVI. században a határ mentén lévő Szent Péter-havasát a csobotfalvi Szent Péter egyházmegyének ajándékozta, hogy a somlyói búcsúra érkező csángóknak a székelyek három napra szállást és ellátást adjanak. Ez a kapcsolat tette lehetővé a Szeret és a Tázló mentén élő csángó falvak katolikus lakossága számára, hogy régebben gyalogosan, újabban autóbuszokkal, katolikus, de renegát papjaik tiltása ellenére részt vegyenek Csíksomlyón a pünkösdi búcsún, s ha csak egyszer is egy esztendőben, anyanyelvükön hallgathassák Isten igéjét.”

Halász Péter (1939, Budapest) néprajzkutató, agrárközgazdász, agrárszociológus. 1974 - 2000 között a Honismeret folyóirat szerkesztője. 2010 óta Gyimesközéplokon él. 1996 óta kutatja a moldvai csángók kultúráját és történetét. Fontosabb kötetei: Bokrétába kötögetem vala... – a moldvai magyarok néprajzához (2000), Nem lehet nyugtunk – esszék, gondolatok , útirajzok a moldvai magyarokról (2004), A moldvai csángók hiedelemvilága (2004), A moldvai csángók hagyományos állattartása (2007), Növények a moldvai magyarok hagyományában és mindennapjaiban (2010).

MESÉS SZÉKELYFÖLD – rendhagyó könyvbemutató és játékos könyvtári foglalkozás

Május 16, csütörtök, 12 óra/ Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme
Sarány István Mesés Székelyföld című könyvsorozatának harmadik kötetét rendhagyó könyvbemutató keretében mutatják be a könyvtár előadótermében. A rendezvény szervezői: Hargita Népe Lapkiadó, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kájoni János Megyei Könyvtár, Pro Libris Könyvtári Egyesület. Sarány István óvodás és iskolás gyerekeknek írt könyvsorozata igazi honismereti kalauz, amely a mesék világán keresztül, mesés keretben nyújt ízelítőt a székelyföldi táj szépségeiről, tárgyi- és épített örökségéről, hagyományairól, hitvilágáról, a Székelyföld jellegzetességeiről. A harmadik kötet Udvarhelyszék tájain, településein kalauzolja a kis olvasókat.A kötet meséit Orosz Annabella rajzai illusztrálják.
A rendhagyó könyvbemutatón IV és V. osztályos gyerekcsoportok játékos foglalkozáson vehetnek részt, amelyet a Pro Libris Könyvtári Egyesület szervez. A részvétel feltétele az előzetes egyéni vagy csoportos bejelentkezés. A foglalkozásokon legtöbb 50 gyerek részvételére számítanak a szervezők, elsőbbséget élveznek az idejében jelentkezők. Jelentkezni lehet a könyvtárban, a 0744-390.967-es telefonszámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése