2013. május 15., szerda

A mese mindennapjai – Benedek Elektől Lázár Ervinig

 -  előadások és műhelybeszélgetés a meséről, a mai magyar gyermekirodalomról, Lázár Ervinről,  a modern magyar mese megteremtőjéről 
 
 

A IV. Székelyföld Napok keretében három székelyföldi városban, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön szervezték meg A mese mindennapjai – Benedek Elektől Lázár Ervinig című műhelytalálkozót.  
A körutat a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezte, partnerei: Bod Péter Tanítóképző (Kézdivásárhely), Kájoni János Megyei Könyvtár (Csíkszereda), Kaposvári Egyetem, Magyar Olvasástársaság (HUNRA), PONT Kiadó, Fordulópont folyóirat (Budapest). Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (Budapest).
A csíkszeredai találkozó házigazdája a Kájoni János Megyei Könyvtár volt, a mai magyar  olvasáskultúra, gyermekkultúra és gyermekirodalom jeles, elismert magyarországi szakembereivel találkozhattak az érdeklődők.  Vendégeink voltak: Komáromi Gabriella irodalomtörténész, gyermekirodalom-kutató (Budapest), Szávai Ilona, a budapesti Pont Kiadó vezetője, a Fordulópont folyóirat főszerkesztője és Gombos Péter egyetemi tanár, író, a Magyar Olvasástársaság elnöke (Kaposvár). Komáromi Gabriella gyermekirodalom-történésznek Lázár Ervinről, a nagy magyar meseíróról írt monográfiáját hozták ajándékba az előadók Erdély 50 könyvtárának. A helyszínen kedvezményesen vásárolhattak a jelenlevők a monográfiából, a PONT kiadó kiadványaiból, a Fordulópont folyóirat régebbi számaiból ajándékba kapott a könyvtár és a jelenlevők.  Főleg pedagógusok és könyvtárosok,  de érdeklődő szülők is jelen voltak a találkozón. 
Szávai Ilona, a budapesti Pont Kiadó vezetője volt a találkozó háziasszonya, röviden felvezette a találkozó témáját, beszélt a kiadó céljairól, kiadványairól, főként a Gyermekekről – Gyermekekért – Gyermekeknek programról. Lázár Ervin A bolond kútásó című meséjét idézi Szávai Ilona most megjelent könyve, a Boldog kútásók és állványozók – avagy merre, magyar gyermekkultúra? A  könyvben a magyar gyermekkultúra mai állapotából kiindulva egész jövőnket érintő, közérdekű kérdéseket vet fel.

Gombos Péter a modern mese születéséről beszélt, előadása rávilágított arra, hogy a modern mese a népmesével folyton párbeszédben áll, hogy miért válhatott Lázár Ervin a modern mese szülőatyjává. Rámutatott, hogy nélküle nem tartana ott a mai magyar gyermekirodalom, ahol ma tart, nem születhetett volna meg Békés Pál, Lackfi János, vagy Máthé Angi  mesevilága. 

Komáromi Gabriella irodalomtörténész,  a Lázár Ervin élete és munkássága című monográfia szerzője nagyszerű előadásában a „lázár ervini négyszögletű kerek világ” újabb titkaira,  részleteire derített fényt.
Lázár Ervin mesevilágában nem tökéletes lények élnek, hanem olyanok mint mi. A lázári mesében  nincs boldog vég, de az élet nagy és súlyos kérdéseire adott válaszok ott vannak  ezekben a mesékben. A műben benne van Lázár Ervin teljes személyisége, amely nélkül nem vizsgálható az életmű - mutatott rá az előadó.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése