2013. május 17., péntek

Székely Menekültek Emléknapja - Buczkó József: „Szállást adtunk hűséges, magyar véreinknek” című kötetét mutatták be a könyvtárban


 A IV. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként, május 16-án, csütörtökön délután   Buczkó József hajdúnánási néprajzkutató, helytörténész, könyvtárigazgató „Szállást adtunk hűséges, magyar véreinknek”című könyvét mutatták be a könyvtár előadótermében, amely ismét megtelt érdeklődő közönséggel.  A könyvbemutató fő szervezője a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ volt, a  Kájoni János Megyei Könyvtár társszervezőként vett részt, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
A szerző maga mesélt a könyv születésének történetéről, a benne megjelenő élettörténetekről. A könyv történetei az első világháború második felében (1916-1918) zajló eseményeket örökítik meg. Az 1916 őszén bekövetkezett háborús fordulat 206 ezer székelyt kényszerített menekülésre. Az Alföld északi részén található Hajdúnánás körülbelül 3 200 menekültnek adott ideiglenes szállást, akik többnyire Csík vármegye településeiről érkeztek. A kötet a menekülés körülményeit, a menekülő székelyek lelkivilágát, a befogadó hajdúk emberségét, az együtt töltött mindennapok szépségeit és nehézségeit tárja fel. Ez a könyv két nép találkozása, a szeretet története, a befogadó szeretet csodálatos megnyilvánulását tárja az olvasók elé – hangsúlyozta Buczkó József.
Video a Székelyhon portálon:  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése