2013. május 10., péntek

Ünnepi találkozó a Kájoni János Megyei Könyvtárban: húszéves a Pallas-Akadémia Könyvkiadó

A Pallas-Akadémia Könyvkiadó kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Csütörtökön, május 9-én  a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartották az első író-olvasó találkozót. Kopacz Katalin könyvtárigazgató köszöntötte az ünneplő kiadót,  Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a kiadó munkaközösségének,  és születésnapi ajándékot adott át. 
A Pallas-Akadémia az elmúlt húsz évben közel hatszáz könyvet adott ki. A kiadó 570-ik kiadványa Egyed Ákos könyve,  A székelyek rövid története a megtelepedéstől 1989-ig.
A könyvtár munkatársai születésnapi ajándékként az előadóteremben készült könyvkiállításon  mintegy ötszáz kiadványt állítottak ki, amelyek az elmúlt két évtized kiadói munkásságát tükrözik.
Az ünnepi találkozón a Pallas-Akadémia jelen levő szerzőivel Kozma Mária főszerkesztő-író, az est háziassszonya beszélgetett. Ambrus Tünde, Balázs Lajos, Bogdán László, Egyed Ákos, Markó Béla, Mészáros Sándor, Nagy Miklós Kund és Sarány István emlékeztek a kiadóval közesen megélt pillanatokra. A  találkozón bemutatott köteteikből is kirajzolódik a kiadó sokrétű munkássága, amely  változatos területeket ölel fel, a szépirodalom és a  tudományok, a történelem és helytörténet, a művészetek, néprajz, útleírások, valamint a gyermekkönyvek egyaránt megtalálhatók a kiadványok sorában.
Balázs Lajos néprajzkutató Erdély legrangosabb kiadójának nevezte a Pallas-Akadémia kiadót. Markó Béla író köszöntőjében kiemelte, hogy közösségünk számára fontos alapművek kiadását vállalta fel a kiadó, amelyek másként meg sem jelenhettek volna.


 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése