2013. június 3., hétfő

"FENT A CSÚCSON, LENT A MÉLYBEN" – Székedi Ferenc e-könyvének bemutatója


Székedi Ferenc beszélgetőpartnere Cseke Gábor író, a könyv szerkesztője
 2013. június 6., csütörtök, 18.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermeSzékedi Ferenc közíró Fent a csúcson, lent a mélyben című e-könyve 2013. március 7-étől elérhető és ingyen letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból. (http://mek.oszk.hu/11400/11411/).
Cseke Gábor író, aki az elektronikus irodalom elkötelezettjeként már több mint egy évtizede kapcsolatban áll a Magyar Elektronikus Könyvtárral (MEK). Azóta számos e-könyv szerkesztése, digitalizálása fűződik nevéhez. Legfrissebb közülük a Székedi Ferenc írásaiból szerkesztett e-könyv, amelyet a következő mondatokkal ajánl Cseke Gábor:

A kötet, amely a szerző eddigi műveibe nyújt betekintést, egyúttal válogatott gyűjteménye azoknak a publicisztikai írásoknak – elemzéseknek, jegyzeteknek – , melyek 2005-2013 között a sajtóban megjelentek, illetve a rádióban elhangzottak. A helyzetjelentésekkel sose megelégedő Székedi majd minden írásában keresi azt a mércét, amihez mind egyénileg, mind közösségileg jó lenne visszatalálni a XXI. század küszöbén. Több sajtófórumon – Káfé főnix, e-irodalom, Riport – megjelent interjúban (Kassáktól Erdős Virágig. Székedi Ferencet kérdezi Gergely Tamás) többek között így vall szűkebb pátriája, Csíkország valóságához való viszonyáról:

"Az élet magasztos és ünnepélyes oldalairól szólamokban beszélnek mások, én úgy gondolom, hogy az egészséges erdélyi magyar közéletben elengedhetetlenül fontos szerepe van a felszín alá és a közhelyek mögé nézésnek. Hiába van ugyanis Erdélyben immár három magyar párt is, mégis híjával vagyunk a demokratikus közéletnek. A helyi közösségek elmennek ugyan választani, de azt követően már mit sem törődnek azzal, mit is tesznek a vezetőik, akik nem egyszer valós gazdasági-társadalmi átalakítások helyett nemzetieskedő pótcselekvésekkel vagy különböző kommunikációs halandzsákkal szúrják ki a szemüket. Ha ezen nem változtatunk, ha nem nyitunk, ha nem korszerűsödünk, ha nem használjuk ki a nyitott világ lehetőségeit, ha nem tudunk létrehozni egy alkotó, egy lépést tartó, egy versenyszellemű kis erdélyi magyar világot, ha mindig olyan témákon rágódunk, mint a dán királyfi, akkor a románok elvágtatnak mellettünk. Őket ugyanis már kevésbé érdekli Decebál, de még Mihály vajda is. Az utolsó éves bukaresti közgazdászok jelentős része Amerikában tanul, a román festők Párizsban, jó pénzért, adják el a munkáikat, a Duna-menti Tulcea pincérképző szakközépiskolájának diákjai Berlinben, a Lufthansánál gyakorolnak nyaranta catheringot, miközben a mieink egy jurta mellett próbálnak nyilazni." 

Erről és még nagyon sok másról olvashatni Székedi e-könyvében, illetve élőben hallhatjuk a szerző véleményét a június 6-án, csütörtökön délután 18 órakor kezdődő találkozón. Székedi Ferenc beszélgetőpartnere Cseke Gábor író, a könyv szerkesztője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése