2013. június 3., hétfő

Júniusi rendezvényeinkTERMÉSZET VILÁGA ERDÉLYBEN -  144 év a természettudomány szolgálatában
 a Természet Világa című folyóirat bemutatója a könyvtárban

2013.  június 5.,  szerda, 18.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

A havonta megjelenő Természet Világa  a világ egyik legrégibb tudományos ismeretterjesztő folyóirata. A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) folyóirata  korábban Természettudományi Közlöny címen jelent meg, közel másfél évszázados múltra tekint vissza. A természettudományos kultúrát terjeszti, magas színvonalú, nyelvileg is igényes, népszerű tudományos írásokkal. Szerzői között egykoron és ma is megtalálható a magyar természettudományos műszaki értelmiség legjava.
“144 év a természettudomány szolgálatában” címmel Staar Gyula főszerkesztő  mutatja be  a   ma is megjelenő folyóiratot a csíkszeredai közönségnek a Kájoni János Megyei Könyvtárban,  június 5-én, szerdán 18-órától. „Egy folyóirat, mely összeköti a magyarságot” címmel Weszely Tibor marosvásárhelyi matematikus, egyetemi docens, tudománytörténész, Bolyai-kutató szól a Természet Világa kapcsolatáról a határainkon túli magyarsággal. Oláh-Gál Róbert matematikus, Bolyai-kutató, a Sapientia EMTE csíkszeredai Gazdaságtudományi Tanszékének adjunktusa, a folyóiratban megjelent Bolyaiakról szóló írásokról beszél, „Bolyaiak a Természet Világában” címmel.
A  találkozó alkalmával a folyóirat negyven évfolyamát kapja ajándékba a Kájoni János Megyei Könyvtár, a természettudományok iránt érdeklődő olvasók a könyvtárban is lapozhatják ezentúl a folyóirat számait.

"FENT A CSÚCSON, LENT A MÉLYBEN"    Székedi Ferenc e-könyvének bemutatója
Székedi Ferenc beszélgetőpartnere Cseke Gábor író, a könyv szerkesztője

2013. június 6., csütörtök, 18.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

Székedi Ferenc közíró Fent a csúcson, lent a mélyben című e-könyve 2013. március 7-étől elérhető és ingyen letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtárból.  (http://mek.oszk.hu/11400/11411/).
Cseke Gábor író, aki az elektronikus irodalom elkötelezettjeként már több mint egy évtizede kapcsolatban áll a  Magyar Elektronikus Könyvtárral (MEK). Azóta számos e-könyv szerkesztése, digitalizálása fűződik nevéhez. Legfrissebb közülük a Székedi Ferenc írásaiból szerkesztett e-könyv, amelyet a következő mondatokkal ajánl Cseke Gábor:
A kötet, amely a szerző eddigi műveibe nyújt betekintést, egyúttal válogatott gyűjteménye azoknak a publicisztikai írásoknak     elemzéseknek, jegyzeteknek    , melyek 2005-2013 között a sajtóban megjelentek, illetve a rádióban elhangzottak. A helyzetjelentésekkel sose megelégedő Székedi majd minden írásában keresi azt a mércét, amihez mind egyénileg, mind közösségileg jó lenne visszatalálni a XXI. század küszöbén. Több sajtófórumon Káfé főnix, e-irodalom, Riport megjelent interjúban (Kassáktól Erdős Virágig. Székedi Ferencet kérdezi Gergely Tamás) többek között így vall szűkebb pátriája, Csíkország valóságához való viszonyáról:
"Az élet magasztos és ünnepélyes oldalairól szólamokban beszélnek mások, én úgy gondolom, hogy az egészséges erdélyi magyar közéletben elengedhetetlenül fontos szerepe van a felszín alá és a közhelyek mögé nézésnek. Hiába van ugyanis Erdélyben immár három magyar párt is, mégis híjával vagyunk a demokratikus közéletnek. A helyi közösségek elmennek ugyan választani, de azt követően már mit sem törődnek azzal, mit is tesznek a vezetőik, akik nem egyszer valós gazdasági-társadalmi átalakítások helyett nemzetieskedő pótcselekvésekkel vagy különböző kommunikációs halandzsákkal szúrják ki a szemüket. Ha ezen nem változtatunk, ha nem nyitunk, ha nem korszerűsödünk, ha nem használjuk ki a nyitott világ lehetőségeit, ha nem tudunk létrehozni egy alkotó, egy lépést tartó, egy versenyszellemű kis erdélyi magyar világot, ha mindig olyan témákon rágódunk, mint a dán királyfi, akkor a románok elvágtatnak mellettünk. Őket ugyanis már kevésbé érdekli Decebál, de még Mihály vajda is. Az utolsó éves bukaresti közgazdászok jelentős része Amerikában tanul, a román festők Párizsban, jó pénzért, adják el a munkáikat, a Duna-menti Tulcea pincérképző szakközépiskolájának diákjai Berlinben, a Lufthansánál gyakorolnak nyaranta catheringot, miközben a mieink egy jurta mellett próbálnak nyilazni."
                 
Erről és még nagyon sok másról olvashatni Székedi e-könyvében, illetve élőben hallhatjuk a szerző véleményét a június 6-án, csütörtökön délután 18 órakor kezdődő találkozón. Székedi Ferenc beszélgetőpartnere Cseke Gábor író, a könyv szerkesztője.


PUSKÁS TIVADAR, A NAGY MAGYAR FELTALÁLÓ filmbemutatóval egybekötött  könyvbemutató

2013. június 13, csütörtök, 17.00 óra/  Kájoni János Megyei Könyvtár

Puskás Attila, Csáky Ernő és Dr. Rajnai Zoltán szerzők Puskás Tivadar, a nagy magyar feltaláló című könyvét mutatják be a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, filmbemutatóval egybekötve. A 2012-ben, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Híradó szakcsoportjának gondozásában megjelent kötet  megvásárolható a bemutató helyszínén.
“Nos, e könyv és a könyvszerzők célja a gyergyói eredetű, de másfelé is széles rokonsággal rendelkező feltalálót közelebb hozni a jelenhez, szerteágazó munkásságába bepillantást nyújtani, népszerűvé tenni azok körében legalább, akiket még érdekelnek közvetlen környezetüknek kiemelkedő csúcsai. Puskás Tivadar egyébként közeli szellemi rokonságban áll azokkal a székely ezermesterekkel is, akikről oly sokszor és sok helyen beszélnek, s akik között ott találjuk Gábor Áront, Végh Antalt, Bodor Pétert és másokat.”   olvashatjuk Dr. Péter Sándor ajánló sorait a kötetben.

Júniusi gyerekprogramok a  könyvtárban:

ŐRZŐK A VÉGEKEN − a hetedik gyermekantológia bemutatója

2013.  június 7.,  péntek, 14.00 óra / Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

Idén a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola hetedik alkalommal adja ki Őrzők a végeken címmel a Hargita megyei II. – VIII. osztályos gyerekek írásaiból (mese, vers, novella) szerkesztett gyermekantológiáját. A kötetet az iskola I. és II. osztályos diákjai illusztrálták. Idén először pályáztak, és be is kerültek a kötetbe a szombathelyi testvériskola diákjainak munkái. Minden alkotót és érdeklődőt várnak a Kájoni János Könyvtárba 2013. június 7-én 14 órára a kötet ünnepélyes bemutatójára és a legjobb alkotások díjazására.


BÓBITA Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára emlékezünk
Verses-zenés könyvtári foglalkozások

2013.  június 3 - 7.,  hétfő-péntek, 10.00  - 12.00 óra között / Kájoni János Megyei Könyvtár

Hozd magaddal a könyvtárba kedvenc Weöres versedet!
Júniusban Weöres Sándorra (1913 - 1989), a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb költőjére emlékeznek születésének századik évfordulóján a Kájoni János Megyei Könyvtárban. 
Hétfőtől péntekig, június 3 - 7.  között verses-zenés gyermekkönyvtári foglalkozásokat  szerveznek I-IV. osztályosok és óvodás csoportok részére. A szervezők arra kérik a  gyerekeket, hozzák magukkal kedvenc Weöres versüket. A költő megzenésített, énekelt versei  hangzanak majd el, a résztvevő  gyerekek közösen tanulhatják a verseket, rajzban jeleníthetik meg az elhangzott verseket. A foglalkozások minden délelőtt 10 órától kezdődnek, a csoportok előzetes jelentkezése alapján.  Jelentkezni a  0736/634648 telefonszámon lehet,  hétfőtől péntekig,  8 -15 óra között.


BOGYÓ ÉS BABÓCA A KÖNYVTÁRBAN Bartos Erika találkozik olvasóival

2013. június 28., péntek  délután/ Kájoni János Megyei Könyvtár

Bartos Erika,  a népszerű Bogyó és Babóca,  az Anna, Peti, Gergő című könyvsorozatok szerzője, 2013. június 28-án délután a Kájoni János Megyei Könyvtárba látogat, hogy találkozzon ifjú olvasótáborával.  Az építészmérnök végzettségű Bartos Erika először csak saját gyermekeinek mondta el meséit, történeteit, később bartátai, ismerősei biztatására osztotta meg őket az olvasókkal. Ma már a meseírás tölti ki minden idejét, könyvei a kisgyermekes családok nagy kedvencei, azért is különlegesek, mert kép és szöveg szinte egyszerre születik, a gyerekek számára megnyugtató, harmonikus világot közvetítenek.   A Bogyó és Babóca sorozatból rajzfilm és bábkönyv is készült, az írónő saját készítésű figuráival.
A találkozón Bartos Erika saját meséiből vetít, mesél a gyerekeknek és beszélget velük. A mesés beszélgetés után a  résztvevők kedvenc mesefiguráikat torta formájában is viszontláthatják a Marcipán cukrászda lelkes munkatársainak köszönhetően.


KÖNYV-FILM-KLUB: A per

2013. június 27., csütörtök 18. óra/   Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme

A KÖNYV-FILM-KLUB találkozóin minden hónap utolsó csütörtök délutánján irodalmi művek alapján készült filmeket vetítenek, majd egy finom tea mellett  az  elolvasott művek és a látottak alapján beszélgetnek Makai Beáta filmesztéta vezetésével. A júniusi találkozón a Franz Kafka regénye alapján készült, Orson Welles által írt és rendezett A per című  című filmet nézik meg és beszélik meg a klub résztvevői.  (Le Proces, francia–olasz–NSZK, 1962, írta és rendezte: Orson Welles).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése