2013. november 6., szerda

MŰVÉSZ AZ ALKOTÁS FOLYAMATÁBAN – KIÁLLÍTÁS ZSIGMOND ATTILA KÉPZŐMŰVÉSZ HÁTRAHAGYOTT ALKOTÁSAIBÓL


Zsigmond Attila képzőművész hagyatékából nyílik festészeti és grafikai kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2013. november 14-én, csütörtökön 18 órakor. A kiállítást Márton Árpád képzőművész nyitja meg, Zsigmond Éva bemutatja a közönségnek a művész hátrahagyott írásos szövegei és vázlatrajzai alapján készült grafológiai tanulmányát.
Zsigmond Attila (1927-1999) Marosvásárhelyen született és élt, 1948-1950 között a Magyar Művészeti Intézetben, 1950-1953 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanult. Tájképeket, portrékat festett, de grafikai alkotásai is vannak
Lánya, Zsigmond Éva, aki betekinthetett az alkotás megszületésének folyamatába is, vázlatrajzai, írása alapján – mint embert és művészt – tanulmányozza az alkotót Művész az alkotás folyamtában címmel megjelent tanulmányában. A tér-, forma-, mozgás- és vonalsajátosságok képezik munkája alapját. Zsigmond Éva a grafológiai elemzés eszközeivel dolgozik tanulmányában, és ezen keresztül világít rá a művész személyiségjegyeire. A művész aláírásának időbeli változatainak elemzésére fektetett hangsúly teszi teljessé az alkotó jellemrajzát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése