2013. november 14., csütörtök

Olvastad már?„A Kájoni János Megyei Könyvtár olvasóinak hatostól negyvenhatos lábig– így ajánlja Varró Dániel első gyerekkönyvét, melynek címe Akinek a lába hatos.
 

 A 2011-ben, a Manó Könyvek kiadásában megjelent, Maros Krisztina illusztrációival díszített kötetet 2012-ben az Akinek a foga kijött követte: tréfás mondókák olyan szülőknek, akiknek a kisbabája már totyog, avagy Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak, ahogyan az alcím is jelzi. Varró Dani mondókái több szempontból is korszerűek. Egyrészt azért, mert a kisbabák növekedésének fontosabb mozzanatait követik nyomon, másrészt viszont azért, mert a versek olyan technológiára vonatkozó kiszólásokat, a szlengből átemelt kifejezéseket is tartalmaznak, melyeket csak a szülő érthet. Ebben a két, hangvételében is nagyon hasonló könyvben a szerző a gyermeknevelésnek azokat a mozzanatait követi végig és versesíti meg, melyekkel minden szülőnek szembesülnie kell.
 
Varró Dani a szülői lét viszontagságait is rímbe szedi, a játékosan összecsengő sorok azonban föloldanak mindenféle feszültséget még ott is, ahol a szerzői utasítás szerint „atyai szigorral” vagy „vérfagyasztóan kell mondogatni” a versikét.
Az MTI-nek adott interjújában a szerző elmondta, hogy mondókáit, rövid verseit kisfia, Misi ihlette, együtt töltött mindennapjaiknak kalandos fordulatai, esetenként viszontagságai. Varró Dani új könyvei tehát nem csak gyerekeknek, gyerekekhez szólnak. Mondókáival szülőként egyszerre szólítja meg kisfiát, azokat a gyerekeket, akik meghallgatják versikéit és az olvasó szülőket.

Harmadik, idén megjelent kötetében Varró Dániel nem folytatja az Akinek-könyvek hagyományát, a Nem, nem, hanem egyetlen, felelgetős verset tartalmaz, Agócs Írisz gyönyörű illusztrációival. Ebben a kötetben a szerző arra a kérdésekre és válaszokra épülő beszédmódra játszik rá, melynek segítségével kisfia, Misi az őt körülvevő világot próbálja felfedezni, megérteni. A Nem, nem, hanem-ben Varró Dani úgy tesz fel kérdéseket, hogy az általa felkínált humoros válaszokkal egyúttal rá is vezeti kis olvasóit, hallgatóit a helyes megoldásra, például:
Mit kell ezzel a könyvvel csinálni?
Érdemes állatos keksszel kínálni?
Vagy bántalmazz vele egy eladót tettleg?
Tép szét, és tedd vissza?
Nem, nem, hanem
            vedd meg!
De megtalálható a Kájoni János Megyei Könyvtár gyerekrészlegén is. 

(Rangyák Zsuzsi könyvajánlója)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése