2013. november 28., csütörtök

Zenés költői est Deák - Sárosi Lászlóval és meghívottaival
Zenés költői est keretében Deák-Sárosi László, Magyarországon élő parajdi származású költő, filmesztéta, nyelvész, gitárművész és meghívott vendégei: Véghelyi Balázs költő, a százhalombattai Üveghegy Kiadó vezetője, B. Tóth Klára költő és festőművész-grafikus, valamint Kasó Tibor dalnok, gitáros-énekes mutatkoztak be a csíkszeredai közönségnek könyvtárunk előadótermében 2013. november 22-én.

Deák-Sárosi László az Üveghegy Kiadó gondozásában frissen megjelent köteteit hozta magával és a kötetek megszületésében közreműködő alkotótársakat. A köteteket Véghelyi Balázs költő, a 2013-ban létrehozott Üveghegy Kiadó alapítója, vezetője ismertette, aki a jelenlevő szerzőket a költészet szerepéről, a versírás hogyanjáról és miértjéről is kérdezte.
Deák-Sárosi László Keresztút című költeménye először a sóvidéki Hazanézőben jelent meg 1999-ben, majd átdolgozott változata a Credo 2011/1-es számában Budapesten. A kötet egy szonettkoszorút tartalmaz a passióról, Jézus Krisztus kínszenvedéséről, B. Tóth Klára festőművész, grafikus és költő illusztrálta a kötetet. A találkozó közönsége az eredeti grafikákat is láthatta könyvtárunk előadótermében.
A másik kis kötet, a Libás Matyi elbeszélő költemény hexameterben, fordulatosan, humorosan aktualizálja, értelmezi újra a Fazekas Mihály által közel két évszázada népszerűvé tett ősi történetet.
A legfrisebb kiadvány, amit vendégeink magukkal hoztak egy versantológia Miért írunk verset ? címmel, a szerzők: B.Tóth Klára, Baka Györgyi, Adamik Tamás, Deák- Sárosi László. Négy kortárs költő arra a kérdésre keres és fogalmaz meg válaszokat a kötetben, hogy miért írnak verset a 21. században. A kötet verseiből  Kasó Tibor dalnok megzenésítésében és előadásában hangzott el néhány. A költői esten felolvasott, elhangzott versek önmagukért beszélnek, szemléltetve a szerzők költészetről és annak szerepéről kialakított hitvallását.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése