2013. december 13., péntek

Komédiák és tragédiák a világ közepén" - regényes est Szávai GézávalA "Komédiák és tragédiák a világ közepén" címmel szervezett vidám regényes esten Szávai Géza íróval találkozhattak december 12-én este a csíkszeredai olvasók.
Könyvtárunk előadótermében negyvennégyen vettek részt a találkozón, a felolvasással, dedikálással társuló szerzői esten Ferenczes István költő beszélgetett az íróval.

Ferenczes István az est folyamán elsősorban regényeiről faggatta az írót, a beszélgetés középpontjában az identitásról írott esszéregény, a Székely Jeruzsálem állt. A könyv 2000-ben jelent meg, román nyelvű kiadásával egyidőben, 2008-ban került piacra a harmadik kiadás, 2011-ben megjelent a könyv francia kiadása, La Jérusalem Sicule címen, egyidőben a regény negyedik kiadásásával, ötödik kiadása 2013 karácsonyára jelent meg.
"Erdély legendásan toleráns földjén, ahol több nemzet él sok évszázada egymás mellett - a XVI. század végén a zsidók hitére tért át egy magyar közösség. Lelki zsidóknak vallották magukat... A hitújítás lázában Péchi Simon és követői olyannyira rátaláltak az Ótestamentumra, hogy átvették a zsidó szertartásokat. És ezzel elkezdődött a vérségileg nem, de „lelkileg zsidó" székelyföldi emberek szinte hihetetlen története ..."
Az est folyamán az író beszélt a Múlt évezred Marienbadban, az  Aletta bárkája,  a Csodálatos országokba hoztalak és a Nagy átmenetelés című regényeiről is. A jelenlevők kedvezményesen megvásárolhatták és dedikáltathatták a könyveket.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése