2014. január 9., csütörtök

250 éve, 1764. január 7-én történt a madéfalvi mészárlás, latin nevén a Siculicidium.


1764. január 7-én történt a gyászos emlékű madéfalvi tömegmészárlás, latin nevén a Siculicidium.  1764 januárjában Madéfalván gyűltek össze a határőrség erőszakos szervezése ellen tiltakozó, szabadságjogaik visszaállítását kérő székelyek. Az osztrák katonaság, 4 gyalogszázad és kétszázadnyi  lovaskatona,  Carato alezredes vezényletével 1764. január 7-én éjjel ágyúkkal indult Madéfalva ellen. A könyörtelen bosszúhadjárat áldozatainak pontos számát nem ismerjük, a katonai jelentés 177-et említ, más források szerint a történészek mintegy 200-400 főre becsülik a lemészároltak számát. Az elesettek sírhantján, a Vészhalomnak nevezett helyen emelték a Siculicidium emlékművét, az avatóünnepséget 1905. október 8-án tartották. 
 A madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára Madéfalva község önkormányzata SICULICIDIUM Emlékévvé nyilvánította a 2014-es esztendőt. A kerek évfordulón háromnapos emlékünnepséget szerveztek.
Az emlékünnepség programja megtekinthető itt:  A székelymészárlás 250. évfordulójának emlékünnepsége
A Madéfalvi veszedelem és a székely határőrség felállításának témájához kapcsolódó válogatott ajánló bibliográfia a Kájoni János Megyei Könyvtár helyismereti katalógusa alapján: Letölthető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése