2014. január 24., péntek

A Wikipédia Enciklopédia bemutatása a könyvtárban

2014. január 17-én, pénteken a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében könyvtári foglalkozáson vettek részt a Nagy Imre Általános Iskola VIII. B osztályos diákjai.
Az európai műveltség latin alapjai rendezvénysorozat keretében a Wikipédia Enciklopédia bemutatására került sor.
A rendezvény célja: az iskolai oktató-nevelő munka segítsége, könyv- és könyvtárhasználatra való nevelés, a számítógépek tudatos használatának elsajátítása, valamint a könyvtárban végzett háttérmunkák megismertetése.

A tanulók megismerhették a könyvtárban készített Csíksomlyó művelődési életét bemutató szócikkeket, többek között a Csíksomlyói ferences nyomdáról és a Csíksomlyói ferences könyvtárról készült összeállításokat. Ugyanakkor a Kájoni Kódexről, valamint a nyomda első kiadványáról, a Cantionale Catholicum latin-magyar egyházi énekeskönyvről készült szócikkeket is megtekintették a világhálón.


A foglalkozás második részében a szócikkek készítését és a szabad enciklopédiára való feltevését sajátíthatták el a résztvevők.
Csíksomlyó művelődési életéhez kapcsolódva, a pünkösdi búcsú egyik fontos jelképéről a Labarumról készült szócikket tették fel a könyvtárosok segítségével.
A diákok megismerhették a forrásanyagként megjelölt könyveket és felolvasták a szócikkre vonatkozó szövegrészeket.

A Csíksomlyó művelődési életét bemutató rendezvénnyel a könyvtár névadójára, Kájoni Jánosra emlékeztünk születésének 384. évfordulóján. Ugyanakkor a Magyar Kultúra Napja közeledtével a székely művelődés egyik fontos helyszínével ismerkedhettek meg a résztvevők.
A magyar kultúra részeként Csíksomlyó évszázadokon át a székelység fontos művelődési központja volt, amelyet nagyon találóan fogalmazott meg P. Benedek Fidél:
„Világítótoronyként állott a csíki székelységnek, a papságnak a szellem és
hit védelmében”.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése