2014. január 16., csütörtök

OLÁH-GÁL RÓBERT: X-EK A BOLYAIAK ÉLETÉBEN – könyvbemutató és előadás

Oláh-Gál Róbert matematika-történész, Bolyai-kutató, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának adjunktusa, a tudományos-ismertterjesztő publicisztika kiváló művelője. Számos tanulmánya, több megjelent kötete foglalkozik Bolyai Farkas és Bolyai János munkásságával, életrajzával. X-ek a Bolyaiak életében címmel jelent meg legújabb kötete Kolozsváron, a Fehér Holló könyvsorozatban.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a könyv bemutatójára 2014. január 20-án 18 órára, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe. 
A szerző a két Bolyai, apa és fia mindennapjait, emberi kapcsolatait, szakmai vergődéseit újabb kutatásai tükrében mutatja be a kötet művelődéstörténeti írásaiban. A könyvsorozat szerkesztője Szabó Csaba kolozsvári újságíró, a Fehér Holló Médiaklub elnöke, a kötet borítóján olvasható ajánlósoraiban írja: „Első látásra a két Bolyairól szól a könyv, de a történetfoszlányok megfejtése során igazából főleg azon személyiségek, kulturtörténeti figurák felé irányítja kedvvel és empátiával kutatói lámpását, akik valójában a Bolyaiak történelmi árnyékában húzódtak meg eddig, és a nagyvilág alig tudott róluk valamit. Ők tehát az X-ek – az ismeretlenek – akiket a szerző biztos kézzel olyan kultúrtörténeti egyenletekbe helyettesít be, melyeket előbukkanó szereplői történeti (és levéltári) háttereiből fejt ki és – jó matematikusként – megold."
A Fehér Holló Médiaklub mutatja be a publiciszikakötetet, majd a szerző, Oláh-Gál Róbert tart előadást vetítéssel kísérve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése