2014. február 21., péntek

Móricz Zsigmond felolvasómaratonMóricz Zsigmond műveit több mint 22000-en szólaltattuk meg világszerte.

A Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2014. február 18-án reggel 9 órakor indult a hatodik felolvasómaraton. A nagy magyar író, Móricz Zsigmond műveit szólaltattuk meg, születésének 135 éves évfordulója tiszteletére. Szerte a világon nagyon sokan, több mint 22000-en olvasunk fel, bizonyítva, hogy a közös olvasásnak összefogó ereje van. Adataink még nem véglegesek, a bejelentkezések és beszámolók alapján össszesített adatokat honlapunkon közzé fogjuk tenni a következő napokban. Köszönjük a maraton helyi szervezőinek és minden résztvevőjének az együttolvasás örömét!
A központi helyszínen, könyvtárunk előadótermében Móricz Zsigmond műveiből kiállítás is készült erre az alkalomra, a maraton résztvevőit Szarka Gábor konzul is köszöntötte Magyarország Konzulátusának nevében. Elsőként Ferenczes István, Arany János- és József Attila-díjas költő olvasta fel Móricz Zsigmond A köszöntő című írását, ezt követően Balog László, a Sapientia EMTE csíkszeredai könyvtárának igazgatója olvasott fel. A Móricz Zsigmond- i életmű a maga gazdagságában szólalt meg a nap folyamán, a kicsiknek szóló verses állatmeséktől a novellákon át a regényekig. Tíz órától a Csíki Játékszín művészeinek hangulatos felolvasásában elevendtek meg Móricz verses állatmeséinek szereplői. Délután öt órától felolvastak Magyarország Főkonzulátusának munkatársai. Délelőtt az iskolás csoportok olvastak, délután főleg a felnőttek vették át a stafétát a könyvtárban. Csíkszeredában tízenhárom helyszínen 2039 -en olvastunk, a város legtöbb iskolájából bekapcsolódtak, de óvodák, kulturális intézmények, egyesületek is részt vettek a felolvasáson (a József Attila Általános Iskola teljes létszámmal - 720 tanulójával vett részt).
Erdélyben 13 megyéből 93 településen töb mint 16000-en olvastunk, a legtöbben, 2186-on olvastak Székelyudvarhelyen. Székelyföld számos településén olvastunk a szórványvidékig, Székelyudvarhelyen át Budapestig, Kárpátaljától, Felvidéken, Németországon át Svédországig és Londonig. Sikerült átvinni az olvasás örömét az óceánon túlra is, az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban, de még Dél-Afrikában is olvasnak. Tizenhárom országban több mint 140 településről csatlakoztak a felolvasáshoz.
A részletes beszámolót a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján tesszük elérhetővé.
2 megjegyzés:

 1. Kádár János Marxista Elektronikus Könyvtár: www.marx.4u.hu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Salanki polgártárs!
   Mondja már meg nekünk, hogy mást nem talált érdemesnek megjegyzésre méltót, csak ezt a marxista elektronikus adatbázist?!
   Ugyan már mondja meg nekünk mi köze van ennek egy szép és sikeres felolvasó maratonhoz?!
   Nem volna kedves magába zárkóznia s megmaradnia saját maga örömére saját magának!
   Javasoljuk kerülje portánkat!

   Törlés