2014. március 6., csütörtök

Markó Béla : Csatolmány -című verseskötetének bemutatója
 Markó Béla Csatolmány című verseskötetét a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartott könyvbemutatón ismerhette meg tegnap, 2014. március 5-én a szép számban összegyűlt verskedvelő közönség. Az est folyamán a költővel Fekete Vince író, a Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

 Markó Béla új verseskötetével hosszú hallgatás után tér vissza a költészethez. Fekete Vince felvezetőjében elhangzott, hogy a kötet számos családtörténeti, közéleti, visszatekintő és emlékező jellegű verset tartalmaz. Fekete Vince szerint "Ez a költészet, a Markóé, kimozdítja az embert a fásultságából, a nyugalmából, és nem ásítva lapoz tovább az üres, ritmusosan csilingelő tökéletesség láttán, hanem felkapja a fejét hirtelen egy-egy vers olvasásakor, megakad a szeme itt is, ott is, mert egyszeriben "megérzi a téteket", megérzi a súlyát egy-egy költeménynek... "
A hármas felosztású kötet (Magyar kert, Magyar dráma, Magyar bánat) verseire jellemző a múltba fordulás , miközben az elmúlás kérdését, az élet egyik legnehezeeb kérdését boncolgatja - emelte ki Fekete.
A költészet és közélet, a költői és politikusi szerep ellentmondásiról faggatta az est folyamán a költőt Fekete Vince. Markó elmondta, a politikát és az irodalmat ő maga is sokáig szembefordította, tíz évig nem írt verset, megpróbált a közélet és költészet közé éles határvonalat húzni, mintha elfogadná azt a tételt, hogy a kettőnek egymáshoz semmi köze nincs. Ma már ezt nem így szemléli, versben is megpróbálja sok iróniával, sokszor maró önkritikával elmondani mindazt, ami a közéletben, a mi közös életünkben volt. Közéleti versei keserű iróniával és öniróniával reflektálnak erdélyi társadalmunk válságára.
Szó esett az est folyamán arról is, hogyan látja Markó költőként és politikusként az erdélyi társadalmat. Elhangzott az is, hogy kultúrában, közéletben egyaránt akkor van esélyünk, ha bizonyos törekvéseket, folyamatokat fölerősítünk.

 
A találkozón Puskás László színművész előadásában szólalt meg a kötet néhány verse. Markó Béla többek között a kötet címadó versét olvasta fel a jelenlevőknek.
A csíkszeredai Bookart Kiadó által megjelentetett verseskötetéért 2013-ban Markó Béla székelyföld-díjban részesült. A tízéves születésnapját ünneplő kiadó vezetője, Hajdú Áron örömel jelentette be a találkozón, hogy képviselhetik Romániát az idei lipcsei könyvvásáron, A homályban maradás ösztöne című kiadványuk bekerült a világ legszebb 56 könyve közé.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése