2014. április 25., péntek

"HA NEM HASZNÁL, NEM IS ÁRT..." - SZABÓ KÁROLLYAL, A DÍJNYERTES DOKUMENTUMFILM KÉSZÍTŐJÉVEL BESZÉLGETTÜNK


A Könyvtári Napok keretében szevezett közönségtalálkozón, 2014. április 23-án bemutattuk a  Ha nem használ, nem is árt... című díjnyertes dokumentumfilmet, amely az udvarhelyszéki hagyományos gyógynövényhasználat kérdéseit járja körül. A filmet a 24. Mediawave „Úton" Online Nemzetközi Filmversenyének Kisebbségi filmek kategóriába a legjobb filmek közé válogatták, és közönségszavazás alapján megkapta alegjobb filmnek járó elismerést. A találkozó vendége volt Szabó Károly, a film rendezője, akivel a vetítés után beszélgettünk a filmről.  
A film készítői, a Civitas Alapítvány projektvezetője, Pakot Mónika és Szabó Károly filmes szakember, rendező-operatőr 2013 nyarán, és az ősz folyamán 19 udvarhelyszéki faluba látogattak el, ahol 32 személlyel készítettek interjút. A filmmel az volt a céljuk, hogy bemutassák azokat a gyógynövényeket, amelyek megtalálhatók Udvarhelyszéken és amelyeket rendszeresen alkalmaznak a különböző betegségek leküzdésében. A hagyományos gyógymódok megismerését, hasznosságát tárja a néző szeme elé, generációk által összegyűjtött, olyan megőrzött tudást tesz közkinccsé, amely napjainkban is használható. 
A film készítése során olyan gazdag anyagot találtak az udvarhelyszéki falvakban, mesélte el Szabó Károly a találkozón, hogyb újabb filmtémák is közvonalazódtak, remélik, lesz majd folytatás.  A legfontosabb szerinte, hogy minél többen megnézzék a fil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése