2014. április 18., péntek

Portrék, metszők, metszetek- kiállításMegnyitó: 2014. április 22-én, kedden, 17 órakor, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében.
A Könyv Napja alkalmából a könyvgrafika és portrémetszés technikáiba betekintést nyújtó kiállítás megnyitójával indul a Könyvtári Napok rendezvényeinek sora. A Portrék – Metszők – Metszetek című kiállítás érdekes időutazásra, történelmi kalandozásra hívja a látogatót.
Régi korok nagy mestereinek több grafikai művét mutatja be a Róth András Lajos történész, könyvtáros által rendezett kiállítás, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának gyűjteményéből szemelvényezve.
A tárlaton metszetek kinagyított másolatai vagy azok részletei láthatók a falakon, a Haáz Rezső Múzeum tudományos könyvtárának köteteiben megtalálható többféle típusú portrémetszetből válogatva. A portrékat információs táblák kísérik, melyek az ábrázolt személyről, illetve a metszet készítőiről szolgálnak bővebb információval. A könyvgrafika és portrémetszés technikáin túl a régi korok világában kalandozhatunk a kiállított metszeteket, portrékat szemlélve. A portrén túl, helyismereti, viselet-, egyház-, ideológia-, architektúra-, stílus-, díszítéstörténeti információkat is felfedezhetünk. Néhány eredeti kiadvány és a kísérő információk tárlókban tekinthetők meg.
A megnyitón Róth András Lajos ismerteti a kiállítást, rövid betekintést nyújtva a bemutatott sokszorosítási eljárások történetébe is.
A kiállítás megtekinthető 2014. április 23-ától a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése