2014. április 24., csütörtök

Portrék, metszők, metszetek - kiállításmegnyitóA Könyvtári Napok programsorozat első rendezvénye, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Portrék, Metszők, Metszetek kiállításmegnyitója volt, amelyre 2014. április 22-én délután ötkor került sor.
 A rendezvényt Kopacz Katalin, a könyvtár igazgatója nyitotta meg, hangsúlyozva Róth András Lajos történész, könyvtár őr komoly munkásságát, továbbá méltatta a kiállítás anyagát.A kiállítás a sokszorosítás művészetének egyik ágát, a portrémetszetek készítésének technikáját, történetét mutatja be. A falakon a metszetek kinagyított másolatai vagy azok részletei láthatók. A megnyitó közönsége néhány eredeti kiadványt is láthatott a tudományos könyvtár gyűjteményéből. A portrékat természetesen információs táblák is kísérik, melyek az ábrázolt személyről, illetve a metszet készítőiről szolgálnak bővebb információval.
 „A portrék  egy része hiteles arckép, de vannak fiktív alakokat megjelenítő alkotások is – mondta el Róth András Lajos. A metszetek árulkodnak a választott sokszorosító eljárásról, a művész rajztehetségéről, a metsző rátermettségéről, a nyomdász felkészültségéről, a kiadói vállalkozás nagyságáról. Szerencsés esetben a művészek nevéről is. 

  A tudományos könyvtár gyűjteményéből szemelvényezve régi korok nagy mestereinek több grafikai műve, többféle típusú portrémetszet tekinthető meg a tárlaton. A könyvgrafika és portrémetszés technikáin túl a régi korok világában kalandozhatunk a kiállított metszeteket, portrékat szemlélve.

 

 
 A kiállítást április 23-tól meg lehet tekinteni a könyvtár előadótermében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése