2014. május 14., szerda

A kisgyerekek és a digitális tartalmak -műhelybeszélgetés


 
„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel második alkalommal szerveztek kétnapos konferenciát Csíkszerdában 2014. május 12-13-án, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Sapientia EMTE MTT Kar közös szakmai program keretében. A konferencián médiaszakértők, kutatók, oktatók, civil szervezetek, a témában érintett intézményvezetők, magyarországi és romániai szakemberek vettek részt.
A konferencia második napján május 13-án, kedden délután A kisgyerekek és a digitális tartalmak címmel került sor műhelybeszélgetésre, a Hargita Megyei Kulturális Központ által létrehozott Hargita Kultúra Munkacsoport és a Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében. 

A beszélgetést, amelyen kulturális és médiaszakemberek, pszichológusok, pedagógusok, könyvtárosok és pedagógusok vettek részt, Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója vezette.
Az infokommunikációs eszközök elterjedésével változóban van világunk.  Pedagógusok és szülők, család és iskola, kommunikációs- és médiasszakemberek, kulturális szakemberek együttműködésére, együttgondolkodására van szükség van, hogy felkészüljünk a jövőbeni kihívásokra. A mai, világhálón szocializálódó korosztályra másfajata tudás, másfajta képességek jellemzőek, átalakulóban vannak az olvasási szokások. Hogyan működhet az olvasóvá nevelés a digitális korban? Bevethetők-e eszközként a digitális tartalmak az olvasás megszerettetésére, olvasásra nevelésre? Mindezek olyan kérdések, melyekre a szakemberek közösen próbáltak válaszokat, megoldásokat  keresni a beszélgetés során. A műhelybeszélgetés tematizálta a gyerekeknek szánt tartalmak kérdését, másrészt pozitív tapasztalatok, jó példák felmutatásával megoldások, válaszok keresésére sarkallta a jelenlevőket.
A résztvevők egyetértettek abban, hogy a gyerekek számára lehetőségeket és veszélyeket egyaránt hordoznak a digitális tartalmak. Nagy a szakemberek, szülők és pedagógusok felelőssége abban, hogy médiatudatosságra neveljük a felnövő generációkat, hogy képesek legyenek eligazodni az információözönben, megkülönböztetni az értékes és értéktelen médiatartalmakat.  A résztvevők megállapodtak abban, hogy új kihívások előtt állnak a kulturális intézmények, közkönyvtárak is a médiatudatosság kialakítása terén, rendszeres párbeszéd szükséges a szülők, pedagógusok és szakemberek között. A könyvtár olyan hely, ahol számos lehetőség kihasználható, a digitális eszközök és tartalmak is nagyon jól felhasználhatók, hogy az olvasás felé irányítsuk a figyelmet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése