2014. június 23., hétfő

CSEKE GÁBOR: Sorscédulák a nagy háborúból 1914-2014 – honlap és e-antológia bemutatója az I. világháború 100. évfordulójára





Az első világháború kitörésének századik évfordulójára emlékezünk a Kájoni János Megyei Könyvtárban szervezett találkozón.
A centenárium ürügyén készült el Cseke Gábor író világháborús témájú honlapja: Az idő harcokat ujráz
Sorscédulák a nagy háborúból címmel egyúttal rendhagyó háborús olvasókönyvet is közzétett az összegyűjtött anyag egy részéből Cseke Gábor. A világháborús dokumentumokat, fotókat és számos linket tartalmazó honlapot, valamint a rendhagyó háborús antológiát a szerkesztő mutatja be a csíkszeredai érdeklődő közönségnek 2014. június 26-án délután 18 órakor, a könyvtár előadótermében.

A magyar- és világirodalom képviselőinek háborús írásai mellett korabeli újságcikkek, kommentárok, naplójegyzetek, anekdoták, háborús dokumentumok is olvashatók az antológiában.
"Az emlékezet élő, hosszú életű támasza – az irodalom – tanúsítja, s féltőn megőrzi, hogy mi minden zajlott abban a néhány – végtelennek tűnő – esztendőben... A száz év nem volt elég ahhoz, hogy a nagy háború témája kimerüljön. Ma is születnek róla szóló érvényes, újat mondó irodalmi alkotások, filmek, képzőművészeti munkák, elemzések, kutatások. Az emberiség egy részének mindez már a könyökén jön ki – talán, mert nem olvasott eleget? Vagy nem azt olvasta éppen, ami személyre szóló üzenetet is hordozott a számára?" – írja Cseke Gábor az antológia előszavában.
A szerkesztő e sorokkal ajánlja a könyvtárnak a rendhagyó gyűjteményt:
"Ajánlom ezt az antológiát a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárnak, amelynek munkatársai, megértvén szándékaimat, a legnagyobb készséggel álltak a rendelkezésemre, szolgáltattak forrásanyagot a Nagy Háború szellemi megéléséhez. Elmondhatom, hogy a gyűjteményben szereplő szövegek tekintélyes részéhez a könyvtár állományából sikerült hozzájutnom. "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése