2014. június 4., szerda

Békebeli 1913 - Hajdú Farkas-Zoltán könyvbemutatója
Könyvtárunk előadótermében mutatták be Hajdú-Farkas Zoltán, Németországban élő csíkszeredai születésű író, műfordító Békebeli 1913 című könyvét, a Bookart Kiadó egyik újdonságát  2014 június 2-án. A X. Hargitai Megyenapok rendezvényeinek sorában szervezett könyvbemutatón Molnár Vilmos író, szerkesztő mutatta be a kötetet, és beszélgetett a szerzővel nagyszámú érdeklődő jelenlétében.
 

 Nem mindennapi kötetről van szó, érdekes sajátos műfajú kötet a Békebeli 1913, dokumentummal ötvözött fikció, amelyben korabeli újságok hírei fonódnak össze legendákkal, az írói fantáziával. Molnár Vilmos szerint a kötet mindenképpen különleges élményt nyújt az irodalomkedvelőknek. Egy sajátos kaleidoszkóp, amely a korszak meghatározó művészeti, irodalmi személyiségei, alkotóművészek, tudósok mellett politikusok, történelmi személyiségek írásaiból, naplóiból, leveleiből, élettörténeteiből válogatva állt össze. A kisember által átélt történelem jelenik meg a könyvben, amely az utolsó békeévről, 1913-ról szól, azt, hogy mit hoz a következő év, 1914, csak a könyv egyetlen szereplője tudja és az olvasók.  
Hajdú-Farkas Zoltán saját érdeklődési köre, személyes ízlése szerint válogatott a korabeli események és neves személyiségek feljegyzései közül.  A csíkszeredai közönség számára rendkívül érdekes az is, hogy a kötetbe válogatott 1913-as újságcikkek a Csíki Lapok akkori évfolyamából valók. Az, hogy miért éppen a korabeli csíkszeredai napilapból válogatott újsághíreket a szerző, válasza az volt, hogy csíkszeredaiként ennek a városnak a történései, hírei voltak fontosak számára. 
A kötet illusztrációi bélyegek, Vidák Zsolt, magyarországi grafikus alkotásai, aki azoknak a portréját készítette el sajátos, kissé ironikus ábrázolással, akiknek élettörténetei szerepelnek a kötetben. A portrékat kivetítve láthatta a könyvbemutató közönsége. 
A Csíki Játékszín művésze, Puskás László tolmácsolásában elhangzott részletek és Szabó Zsolt zongorajátéka tette hangulatossá az estét, amely dedikálással ért véget. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése