2014. június 11., szerda

Mesék, történetek Csíkmadarasról - Tankóné Péter Mária könyvbemutatója


Csíkmadaras. Válogatás – Fazakas Ágnes: Mesék, történetek Csíkmadaras helyneveiről címmel jelent meg Tankóné Péter
Mária-Terézia új könyve, amelyet 2014. június 10-én este mutattak be a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A találkozón Oláh-Gál Elvira újságíró beszélgetett a kötet szerkesztőjével. Sokan eljöttek a kötet bemutatójára, annak dacára, hogy a könyvtárépületet alíg lehetett megközelíteni a délután hirtelen lezúdult rengeteg eső miatt.Tankóné Péter Mária-Terézia csíkmadarasi nyugalmazott tanítónő értékmentő munkásságának eredményeként szülőfalujáról korábban már három kötete jelent meg is, amelyekben a madarasi emberek életét, hétköznapjait, ünnepeit, szokásait, tárgyi környezetét, viseletét, családfáit, szellemi hagyatékát mutatja be. Frissen mgejelent könyve is a szülőfalu történeteit, meséit tartalmazza, a csíkmadarasi születésű Fazakas Ágnes meseíró, történeteiből tett közzé egy csokorra valót.
A könyvbemutatón Tankó Mária mesélt Fazakas Ágnes életéről, és arról is, hogy miként ismerte meg  "Ágnes nénit", aki tízgyermekes csíkmadarasi családban született 1918-ban. Hagyatékában több füzetre való mese, történet, vers őrződött meg. Ágnes néni halála előtt a madarasi plébános gondjára bízta az írógépen legépelt meséit, ezekre talált rá Tankó Mária és állította össze a jelenlegi kötetet, amelyből a könyvtárnak is adományozott. Péter Mária a kötet történeteiről szólva elmondta, hogy Ágnes néni madarasi helyneveket, tájneveket foglal bele a történeteibe, ezzel tiszteleg szülőfaluja előtt. A kötet meséi műmeséknek tekinthetők, többnyire valószerű történeteket dolgoznak fel, de nyelvezetük népies, ízes.
 Saját kedvenc története a kötetből A vásár című történet, amelyből fel is olvasott a bemutatón.
 A csíkmadarasi születésű költő, festőművész Gyarmati Rozália, aki Svédországban él, elvállalta a mesék illusztrálását, és támogatta a könyv kiadását is.
  Elsősorban a madarasi emberek számára fontosak ezek történetek, mert róluk szólnak, de szeretettel ajánlja  a szerkesztő elolvasásra mindenkinek. 
A sajtóban a könyvbemutatóról:  Szőcs Lóránt: Csíkmadarasi mesék, történetek.
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése