2014. július 7., hétfő

...AMI CSAK A MIÉNK VOLT - a Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetét felelevenítő kiállítás

A harmincnégy évvel ezelőtt útjára indult, ma már rangos régizenei eseménnyé nőtt Csíkszeredai Régizene Fesztivál történetét eleveníti fel az ...AMI CSAK A MIÉNK VOLT című kiállítás.  A fesztivál több mint három évtizedes történetébe betekintést nyújtó kiállítás a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében – a Régizenei Nyári Egyetem megnyitásától kezdődően – 2014. július 7-étől lesz látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.  Dokumentumok, régi műsorfüzetek, plakátok, szórólapok által idézi emlékezetünkbe az eltelt évtizedek fesztiváljainak eseményeit, képeit, hangulatait a kiállítás.
LAPOK A CSÍKSZEREDAI RÉGIZENE FESZTIVÁL TÖRTÉNETÉBŐL – a fesztivál a helyi sajtó tükrében 1979 – 2013 címmel a kiállításra érkező látogatók kivetítve - virtuális kiállításként - szemlélhetik azt a digitális összeállítást, amely a helyi, csíkszeredai sajtóban megjelent újságcikkek, méltatások, interjúk, fotográfiák tükrében nyújt izelítőt az eltelt évtizedek fesztiváltörténetéből.
A kiállítás látványterve János Éva könyvtáros munkája. A fesztivál történetéhez kapcsolódó sajtóanyag összegyűjtését és szakszerű digitalizálását ugyancsak a könyvtár munkatársai, Vitos Mária és Vitos Zsófia végezték el. A fesztiválról megjelent híradásokat a kezdetektől – Kájoni János születésének 350. évfordulója tiszteletére, a Mikó-vár udvarán rendezett 1979-es régizenei hangversenytől kezdve – egészen 2013-ig követi ez a digitális össszeállítás. A feldolgozott sajtótermékek: Hargita (1979-1985), Hargita Népe (1990-2014), Informaţia Harghitei, (1979-1985), Adevărul Harghitei (1990-2007), Informaţia Harghitei (2007-2013), Csíki Hírlap ( 2007-2013).
A feldolgozott újságcikkek anyagából készült egy digitális szöveges-képes archívum, amelyben a sajtócikkek szövegében keresni is lehet, ez nagymértékben segítheti a jövőben a fesztivál történetével foglalkozó szakemberek, kutatómunkáját. Ez a digitalizált archívum CD formátumban a megyei könyvtárban lesz elérhető a továbbiakban az érdeklődők számára.
A kiállítás a könyvtár nyitvatartási ideje alatt ingyenesen látogatható.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése