2014. július 4., péntek

...Ami csak a miénk volt
 
Idén először a Kájoni János Megyei Könyvtár is kiveszi részét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál
programsorozatából.
...Ami csak a miénk volt címmel hétfőtől, 2014. július 7-től kezdődően egész hónapban látogatható könyvtárunk előadótermében a fesztivál történetét felidéző kiállítás.
Lapok a csíkszeredai régizene fesztivál történetéből – a fesztivál a helyi sajtó tükrében 1979 – 2013 címmel digitális archívum is készült könyvtárunkban, amely a kezdetektől dolgozza fel a fesztiválról szóló cikekket, tudósításokat.
A kiállítás ingyenesen látogatható a könyvtár nyitvatartási ideje alatt: 
Hétfő, szerda, péntek: 8 - 16 óra
Kedd, csütörtök: 12 - 20 óra 

A fesztivál 34 éves történetét felidéző régi és újabb plakátok, szórólapok műsorfüzetek és más dokumentumok valamint emléktárgyak is láthatók a kiállításon. A látványterv János Éva könyvtáros munkája.
A digitális archívum napjainktól egészen 1979-ig, a fesztivál kezdetéig visszamenően 418, a régizene fesztivállal kapcsolatos, a helyi sajtóban megjelent cikkeket, tudósításokat tartalmaz. Az archívumot a könyvtár két munkatársa Vitos Mária és Vitos Zsófia készítette.
A látogatók kivetítve - virtuális kiállításként - szemlélhetik a digitális összeállítást, amely a helyi, csíkszeredai sajtóban az eltelt évtizedek alatt megjelent újságcikkek, méltatások, interjúk, fotográfiák tükrében nyújt izelítőt a fesztivál történetéből.
A digitális képes-szüveges archívumban a sajtócikkek szövegében keresni is lehet, ez  segítheti a jövőben a fesztivál történetével foglalkozó szakemberek, kutatómunkáját. A digitalizált archívum CD formátumban a megyei könyvtárban lesz elérhető a továbbiakban az érdeklődők számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése