2014. szeptember 30., kedd

A LÉLEK HOSSZA – ízelítő Dsida és Radnóti költészetéből

Zsúfolásig telt A lélek hossza című irodalmi zenés előadásra érkezőkkel 2014. szeptember 24-én este könyvtárunk előadóterme, több mint 140-en lehettünk részesei ismét vers és zene varázsának. Radnóti Miklós és Dsida Jenő költészetéből adtak ízelítőt a neves előadók, a budapesti Sebő együttes – az együttes vezetője, Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneművész, népzenekutató, Barvich Iván és Perger László – valamint Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi színház igazgatója, és dr. Fűzfa Balázs, szombathelyi innováció-díjas irodalomtörténész.
A Sebő együttes által megzenésített versek hangzottak el Radnóti és Dsida költészetéből, Jordán Tamás ihletett versmondása és Fűzfa Balázs irodalmi kommentárjai, játékos, hangulatos elemzései révén  irodalmunk két nagy költőjének világa idéződött fel, a különleges hangulatú zenés lírai est varázslatos élménnyel ajándékozta meg a jelenlevőket. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélt a két halk szavú, szelíd hangú költő életútjáról, sorsáról.  Megfogalmazásában mindkettejük alkotásai bizonyítják, hogy az emberiség legnagyobb találmánya, a nyelv, a műalkotás, miképpen segíthet abban, hogy jobban megismerjük egymást és önmagunkat. Dsida  költői világát a Kettétört óda a szerelemhez, a Drótok között, a Nagycsütörtök és A sötétség verse idézte, Radnóti dalban felidézett versei mellett legjelentősebb alkotásait, a Razgled­nicákat, a Levél a hitveshez-t Jordán Tamás tolmácsolta. 
Az előadásra a Bod Péter Megyei Könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Közművelődési Egyesület által szervezett erdélyi körút részeként került sor, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése