2014. szeptember 12., péntek

LÁTHATATLAN CSÍKSZÉK – kiállítás látássérülteknek
Csíkszék nevezetes, reprezentatív épületeivel, építészeti értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Láthatatlan Székelyföld című kiállítás-sorozat legújabb kiállításán, amely Láthatatlan Csíkszék címmel 2014. szeptember 15-én, 18 órakor nyílik meg a Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén. Az Erdélyi Utakon Egyesület kiállítás-sorozata Székelyföld épített értékeit mutatja be, olyan, speciálisan elkészített makettek segítségével, amelyeket letapogatva egy látássérült is el tudja képzelni, meg tudja ismerni az adott épület formáját, alakját, illetve a kivitelezéstől függően az épület stílusjegyeit.
Orbán László, az Erdélyi Utakon Egyesület elnöke, a kiállítássorozat ötletgazdája és szervezője fontosnak tartja lehetőséget adni a látássérülteknek is, hogy megismerjék Székelyföld épített és népművészeti értékeit. “Így be tudom mutatni a nemlátóknak, hogy mi a különbség egy templom és egy kastély között, hogyan néz ki egy kopjafa, letapogathatja és megismerheti a népi hímzést is. Nekünk egyszerű dolgunk van, mert megnézzük, de sajnos ők nem láthatják. “
Tavaly október 15-én, a Fehér bot világnapján nyílt meg a sorozat első kiállítása, a Láthatatlan Csíkszereda, amely a Gyulafehérvári Caritas, valamint Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatásával, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjai által készített makettek segítségével mutatta be a megyeszékhely kiemelkedő épületeit. A siker arra sarkallta Orbán Lászlót, hogy az anyagot kibővítve készítsék el és mutassák be Székelyföld épített örökségét, a történelmi régió határain belül, a székely székek szerint felosztva. Idén júliusban mutatták be a Láthatatlan Gyergyószék című kiállítást a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban, augusztus 18-án pedig Székelyudvarhelyen a Láthatatlan Udvarhelyszék címűt.
A következő kiállítást – Láthatatlan Csíkszék címmel – 2014. szeptember 15-én, 18 órakor nyitják meg a Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén. Tulajdonképpen az első csíkszeredai kiállítás anyaga egészül ki két újabb épülettel, az érdeklődők Csíkszék nevezetes, reprezentatív épületeivel, építészeti értékeivel ismerkedhetnek meg.
A látássérültek számára készült projekt a szervezők véleménye szerint az egészséges emberek számára is érdekes lehet. A tervek szerint elkészül majd a háromszéki, és marosszéki épített örökséget bemutató kiállítás is, a kiválasztott épületekből áll össze majd a Székelyföld épített örökségét bemutató teljes kiállítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése