2014. október 31., péntek

Demeter Zsuzsa és Püsök Botond Kastélynapló – könyvbemutató

 Erdélyi kastélyok és udvarházak nyomában című, a kolozsvári Stúdium Kiadó


gondozásában megjelent kötetét  ismerhetik meg az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2014. november 11-én, kedden, 18 órakor. A kiadványt Orbán Zsolt történész méltatja, majd vetítés következik és beszélgetés a szerzőkkel.
A Kastélynapló 47 erdélyi kastély és udvarház rövid bemutatását tartalmazza, számos fotóval illusztrálva, amelyek dokumentálják a kastélyok és kúriák mai állapotát. A kötet első kiadása tavaly jelent meg, gyorsan elfogyott a könyvesboltok polcairól, így az újabb kiadás mellet döntött a kiadó, amelyet most vehetnek kézbe az érdeklődők.
A szerzők, Demeter Zsuzsa és Püsök Botond, Kolozsváron végezték tanulmányaikat, Filmművészet, fotóművészet, média szakon, mindketten rendezőként diplomáztak. 2012 nyarán a Pont Csoport útjára indította 22 nap a kastélyok körül című projektjét, azzal a céllal, hogy az erdélyi kastélyokat, kúriákat laikus megközelítésből mutassák be, tehát ne a szakmai szempont kapjon hangsúlyt, hanem a közemberek meglátása, rácsodálkozása épített örökségünkre. A felhívásra jelentkező fiatalok közül Demeter Zsuzsa és Püsök Botond kapott lehetőséget arra, hogy fényképezőgéppel felszerelkezve körbejárja, feltérképezze és dokumentálja a kijelölt kastélyokat. A kalandorok sorra felkeresték négy erdélyi megyében (Maros, Kolozs, Beszterce-Naszód és Szeben) a kijelölt kastélyokat, kúriákat, útjuk során beszámolókat, fotókat, videókat készítettek. Folyamatosan frissülő blogbejegyzéseiket több százan követték a kastélytúra blogján (www.22nap.egologo.transindex.ro). A kötet anyaga az ekkor készült képanyagból, valamint kastély- és kúrialeírásokból állt össze.
Orbán Zsolt történész, e szavakkal ajánlja figyelmünkbe a kiadványt:
"Egy húszas éveiben járó fiatal pár, néha a kisgyerekük is, egy autó, egy kamera és egy fényképezőgép... némi kalandvágy és máris kezdődhet egy háromhetes kastélytúra. A cél: az erdélyi világi épített örökség legértékesebb műemlékeinek körbejárása és rövid bemutatása írott és vizuális nyelven is. A két „kalandor" filmes-fotós szakember, tehát nem képzett történész, mégis az utazás, az épületekkel, jelenlegi állapotukkal és lakóikkal való szembesülés során sikerült egy sajátos képet kialakítaniuk arról a helyzetről, amely meghatározza épített örökségünk sorsát és a mai társadalom viszonyulását a múlt értékeihez."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése