2014. október 13., hétfő

“A gyimesi hegyek kőből vannak rakva” – Gyimesközéplok község monográfiája – könyvbemutató a Kájoni János Megyei Könyvtárban


Tankó Gyula néprajzkutató, nyugalmazott tanár és Mihók Edit könyvtáros a társszerzői Gyimesközéplok község monográfiájának. "A gyimesi hegyek kőből vannak rakva" címmel frissen megjelent kiadványt szeptemberben mutatták be Gyimesközéplokon. A csíkszeredai közönség a Székelyföldi Szerzők Napjai eseménysorozat keretében, a Kájoni János Megyei Könyvtárban  2014. október 15-én, szerdán 18 órakor szervezett könyvbemutatón ismerheti meg a kötetet.  Szervezők: a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Gyimesközéploki Községi Könyvtár.
A kötet a település földrajzi leírásával kezdődik, majd történelmi múltját mutatja be. A múltról főként Tankó Gyula néprajzkutató írt, részletezve az egyházmegye és az iskolarendszer kialakulásának történetét. A Gyimesek gazdag népi kultúrájával, néprajzával is megismerkedhet a kötet olvasója. A csángó hiedelemvilág elemeinek, a népzenének és a sajátos, több mint harminc típusú táncból álló gyimesi táncrendnek a bemutatásával, valamint gazdag képi anyaggal válik teljessé a kötet. A község jelenéről, a gazdasági adatokról, a turisztikai lehetőségekről a kötet társszerzője, Mihók Edit írt.
"Öröm volt felfedezni múltbeli bolyongásaink folyamán, hogy a sok nehézség közepette is, elődeink micsoda népi kultúrát teremtettek, amire büszkék lehetünk, gondolunk a táncainkra, népdalkincsünkre, vallásosságunk megőrzésére és kulturális életünkre, amelyek ismertté tették ezt a népcsoportot, nem csupán belföldön, hanem az anyaországban, és ahol magyar lelkű emberek élnek" – írja Tankó Gyula a kötet utószavában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése