2014. október 31., péntek

NAGY KOPPÁNY ZSOLT új regényét mutatták be könyvtárunkban


Nem kell vala megvénülnöd 2.0 címmel idén jelent meg a Magvető kiadó gondozásában Nagy Koppány Zsolt új regénye, amelyet a Budapesti Könyvhéten mutattak be először. 2014 október 24-én, pénteken este könyvtárunk vendége volt az író. A jó hangulatú, humorral fűszerezett találkozón Molnár Vilmos író, szerkesztő mutatta be a regényt a csíkszeredai közönségnek és beszélgetett Nagy Koppány Zsolttal.
Kopacz Katalin könyvtárigazgató házigazdaként köszöntötte a vendégeket, kiemelte,  büszke arra, hogy az író könyvtárunk olvasótermében véglegesítette regénye szövegét. Molnár Vilmos felvezetőjében az író csíkszeredai kötődéseiről beszélt, majd Nagy Koppány Zsolt új regényéről Humor és horror (no és szex) címmel írt recenzióját olvasta fel, amely a Székelyföld folyóirat októberi számában jelent meg:
"Nagy Koppány Zsolt könyvének három része úgy függ össze, ahogy egy három részes, összecsukható szárnyasoltár (triptichon) képei: lazán. Egy élet három kiemelt momentuma kap helyet benne, amelyek lazán kötődnek egymáshoz, tukajdonképpen csak a főszereplő személye által. Az első két kisregény minden ízén érződik, hogy a szerző a valóságban is átélte azt, amiről ír, a himnusszal szólva "megbűnhődte" már a múltat. A harmadik (legterjedelmesebb) kisregény egy antiutópia..."   - hangzott el felvezetőben.
Molnár Vilmos kérdéseire válaszolva, többek között a regény megírásának folyamatáról beszélt az író. Arról is faggatta Molnár Vilmos, hogy mennyire épül átélt, valóságos élményanyagra a regény, és mennyire fikció.  Az is kiderült a beszélgetés során, hogy szeret a könyvtárban írni, Budapesten és itthon Csíkszeredában is. Humoros történetekkel fűszerezte válaszait, közben felolvasott a regényből. A 2050-ik év című novelláját is felolvasta, amely egy elképzelt jövőben játszódik, ahol az időseket szó szerint nemkívánatosnak tekintik és üldözik, ebből a témából bontotta ki később a regény harmadik részét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése