2014. november 11., kedd

Lansarea ediţiei în limba maghiară a romanului "Băiuţeii" de Filip şi Matei Florian

În data de 6 noiembrie, de la ora 18, în sala de evenimente a Bibliotecii Judeţene a avut loc întâlnirea cu publicul a cărei invitaţi au fost scriitorii Filip Florian şi Matei Florian, autorii romanului de mare răsunet „Băiuţeii", respectiv poetul Lövétei Lázár László, traducătorul ediţiei maghiare a romanului, apărută recent la Editura BookArt din Miercurea-Ciuc, cu titlul „Kölyök utca". Gazda evenimentului a fost directorul Editurii Bookart, Hajdú Áron.


Romanul " Băiuţeii", scris „la patru mâini" de cei doi autori,  a apărut  în 2006, de atunci a ajuns la a patra ediţie. Cu ocazia întâlnirii oaspeţii au vorbit despre operele lor, despre universul lor autorial,  şi despre traducerea în maghiară a cărţii. Cei doi autori au citit fragmente din roman în limba română, iar traducătorul romanului a citit în limba maghiară. Astfel publicul prezent a avut ocazia să călătorescă în timp, împreună cu autorii, în lumea anilor 1970–1980 din România comunistă, văzută prin prisma copilăriei şi adolescenţei.
Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în Bucureşti. Primul său roman, „Degete mici” (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al Uniunii Naţionale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul „Băiuţeii”. Ambele titluri au ajuns deja la a patra ediţie. „Zilele regelui” (2008), al treilea roman al lui Filip Florian, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. În România, cărţile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom din Iaşi, iar în străinătate, traduse în zece limbi.
Matei Florian s-a născut la 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. A debutat cu poezie în revista Cuvîntul, în 1997. Începând cu 1998, este reporter şi, ulterior, titular de rubrică la Dilema (Dilema Veche). A colaborat cu reportaje, cronică literară şi teatru scurt la diferite publicaţii culturale şi la radio. În 2008 i s-a decernat premiul la categoria „Critică muzicală” în cadrul Galei Jurnalismului Cultural. La Editura Polirom a publicat romanul „Şi Hams Şi Regretel” (2009).
Lövétei Lázár László (1972) este redactor-şef al revistei culturale Székelyföld din Miercurea-Ciuc, laureat al mai multor premii literare. A semnat mai multe volume de poezie şi de eseuri, traduce în maghiară nume marcante din literatura română contemporană.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése