2014. december 19., péntek

A személyiségfejlődés rejtett útjai a Grimm mesékben – Szász-Mihálykó Mária könyvbemutatója

Szász-Mihálykó Mária nyolc könyv szerzője, székelyudvarhelyi magyar és francia szakos tanárnő, kommunikációs szakember, a székelyudvarhelyi színjátszás úttörője. Legújabb könyve, a Bolyongás a rengetegben című kötet 21 Grimm mese elemzését tartalmazza. A Csíki Anyák Egyesületének meghívására könyvtárunkban vendégeskedett a szerző december 16-án este.A mesék elemzésével a bennük rejlő teljes világot szeretné feltárni, megmutatni a szerző, aki így mutatja be könyvét: "A rengeteg nem más, mint a saját lelkünk, amelyben emberi fejlődésünk során "bolyongunk" Ezek a mesék szerelemről, veszteségről, magányról, társkeresésről szólnak, megmutatják a férfivá- nővé válás rögös útjait. Rólunk és nekünk szólnak."
Szász-Mihálykó Mária Könyvéből bepillantást nyerünk a mesék szimbolikájába, hogy hogyan változik az emberi lélek, az anya lelkének fejlődése, milyen rejtett hatásai vannak a mesének életünkre, a női lélek kibontakozása az anyaságban, asszonyságban, illetve a személyiségfejlesztés rejtett útjairól a Grimm mesékben. A könyv érdekes elemzései révén arra is találunk példát, hogy a mesék segítenek feloldani a lelki konfliktusokat, segítenek a felnőtté válás nehéz folyamatában.
A téma kapcsán izgalmas párbeszéd alakult ki a szerző és a jelenelvő hallgatóság között, szó esett többek között mai világunk problémáiról, visszásságairól, arról is, hogy miért nehéz ma olvasóvá nevelni gyermekeinket.
A mese nagyon fontos a gyermek életében, és fontos, hogy magkapja a családban a mindennapi mesét egész kisgyerekkortól. A mese révén képzeletben, biztonságos környezetben átélt nehéz és ijesztő helyzetek, fájdalmak, próbatételek készítik fel a valóságos probémák, nehézségek leküzdésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése