2015. január 21., szerda

A 70 ÉVES FERENCZES ISTVÁN KÖLTŐ KÖSZÖNTÉSE
A Magyar Kultúra Napja alkalmából, Hargita Megye Tanácsa és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett Hon a hazában című rendezvénysorozat keretében ünnepi műsorral köszöntik a 70 éves Ferenczes István írót, költőt, újságírót. A rendezvényre a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében kerül sor, 2015. január 22-én, csütörtökön 19 órakor.
Szervezők: a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja, a Székelyföld folyóirat szerkesztősége, a Hargita Kiadóhivatal és a Kájoni János Megyei Könyvtár. A rendezvény programjai:
19 órakor: 
KRÓNIKÁS ÉNEK – Torma Mária verses pódiumműsora
20 órakor:
A Székelyföld folyóirat és Ferenczes István Válogatott versek című, a Székely Könyvtár sorozatban megjelent kötetének bemutatója.
Ferenczes István az erdélyi magyar irodalmi- és közélet jeles egyénisége, alkotásai jól ismertek és kedveltek a magyar nyelvterület minden szegletében. Alkotói világa, anélkül, hogy monotematikus lenne, erősen kötődik szülőföldjéhez, az itt élő közösség mindennapjaihoz és hányatott sorsához. Számos díj és elismerés birtokosa, köztük a Balassi Bálint emlékkardé, a József Attila- és az Arany János-díjé. Eddig több mint húsz könyve jelent meg, főleg verskötetek, s ugyancsak értékes kordokumentumokat tartalmazó publicisztikai és riportkötetek. Nevéhez fűződik a Székelyföld kulturális folyóirat és a Hargita Kiadóhivatal megalapítása 1997-ben, amelynek 2010-es nyugdíjazásáig főszerkesztője, illetve igazgatója volt.
(Forrás: http://szekelykonyvtar.ro/ferenczesistvan)A Székelyföld folyóirat idei első lapszáma a 70. születésnapját ünneplő Ferenczes Istvánt, az alapító-főszerkesztőt köszönti, nagy teret szentelve a költővel kapcsolatos írásoknak. Ágh István verssel köszönti Ferenczest, a Pályám emlékezete című rovatban Borcsa János követi végig alkotói útját, a költői, illetve a szép- és közírói munka állomásait Ferenczes, a magvető címmel. Lövétei Lázár László által készített életút-interjú és az ünnepelt költő Arghezi/Ergézi című esszéje is olvasható a lapszámban.
A Hargita Kiadóhivaltal által közreadott Székely Könyvtár sorozat 30. köteteként Lövétei Lázár László válogatásában jelent meg Ferenczes István Válogatott versek című kötete. Bizonyára nem véletlenül, éppen a költő 70 éves születésnapjára, hiszen a sorozat megálmodója, elindítója is Ferenczes volt.A rendezvény keretében a Székelyföld főszerkesztője, Lövétei Lázár László és a szerkesztőség tagjai bemutatják a folyóirat januári lapszámát és az ünnepelt költő válogatott verseit tartalmazó kötetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése