2015. április 10., péntek

Gáspárik Attila : Megszületett Kolozsváron - könyvbemutató

Az erdélyi magyar színművészeti felsőoktatás intézményeinek születését járja körül Gáspárik Attila legújabb könyve, az Ábel kiadónál megjelent Megszületett Kolozsváron című munka. A rendhagyó könybemutatón maga a szerző mutatta be a kötetet, vetítéssel egybekötve, a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, 2015. április 9-én.
  Előadását sok színes történettel és számos új dokumentummal övezve beszélt a háború utáni Erdély helyzetéről, az első magyar intézményekről.  
“Erdély számos városában estéről estére felmegy a színházi függöny és a színészek eljátsszák az előadást. Az előbbi egyszerű mondat mögött azonban nagyon hosszú történetek vannak. Évszázadokig a szinte kilátástalan küzdelem a magyar színház elfogadtatásáért, megalakulás után a különböző hatalmak kíméletlen akadályoztatásai… Persze voltak sikertörténetek is. Az egyik ilyen a Kolozsváron 1946-ban megalakult felsőfokú színészképzés. Egyik napról a másikra az erdélyi magyarságnak egyetemi szintű színész- és rendezőképzése szerveződött.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése