2015. április 14., kedd

ISKOLA MÁSKÉNT 2015: négy nap alatt 566 óvodás és iskolás gyermek látogatott el könyvtárunkba


Idén az Iskola másképp című programot április  7-10 között szervezték meg az iskolák. A négy nap alatt 566 óvodás és iskolás gyermek látogatott el a Kájoni János Megyei Könyvtárba, ahol mindenkit korosztályának megfelelő, érdekes tevékenységek fogadtak.
A legkisebbek (napközisek, első, második osztály) A bátor kiskacsák című bábjátékot tekinthették meg a könyvtár bábcsapata, a Fakalinka előadásában, majd tavaszi énekeket daloltak közösen gitárkísérettel.
Román és magyar nyelven egyaránt szerveztünk programokat. A Liviu Rebreanu Általános Iskolából 3 román osztály jelentkezett be. A „Traista cu basme" és az „ Învăţătură la tot pasul" című foglalkozásokon vettek részt. Utóbbin tudásukat fejleszthették helyismeret és információkeresés terén, a város digitális térképével, utcák, iskolák, intézmények névadóinak életével ismerkedhettek, majd megkeresték műveiket a könyvtár állományában.
A II-V. osztályosok a Mesetarisznya és Kincsesszigetek című tevékenységek között választhattak. A Mesetarisznya egy játékos könyvtárismereti vetélkedő, mely során a kisdiákok csapatonként felfedezték és feltérképezték a könyvtár állományát, melyet bemutattak társaiknak a szigetekről hozott kinccsel, könyvvel együtt. A Mesetarisznyába ezúttal egy H. Ch. Andersen mesét rejtettünk (a híres meseíró születésének 210. évfordulója). A rút kiskacsa és a Mese a valódi királykisasszonyról kapcsán arra kerestük a választ, hogy a felolvasott történetben mi az ami személyes, ami róluk, nekik szól, hogy a történet rajzfilmváltozata jobb vagy a könyv, hogy melyik kiadást, fordítást érdemes elolvasni.

A Segítő Mária Gimnázium gimnáziumi és líceumi osztályaiból 48  tanuló, 6-8 tagú csoportokban  a Helyismeret-és különgyűjtemények részlegen végzett műhelytevékenység során anyagot gyűjtöttek a Csíkszereda 1915-ben témában készülő nagyobb iskolai projekt kivitelezéshez. A kiscsoportos műhelymunka célja az volt, hogy a diákok képet alkothassanak arról, milyen lehetett városunk mindennapi élete 100 évvel ezelőtt.
Csíkszereda, Rákos és Mindszent napköziotthonaiból és általános iskolájából jelentkeztek be a csoportok. Távozáskor egy-egy könyvjelzőt kaptak emlékbe. Ez a hét jó alkalom a könyvtár népszerűsítésére, arra, hogy kis látogatóink ismerkedjenek a részlegekkel, állománnyal, könyvekkel, hogy a játszva tanuljanak, megszeressék ezt a helyet, örömmel térjenek vissza és lelkes könyvtárhasználókká váljanak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése