2015. április 17., péntek

TŰNŐ IDŐK – Lázár Anna verseskötetét mutatták be könyvtárunkban
Lázár Anna Tűnő idők című verseskötetét mutatták be tegnap este, árprilis 15-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a Márton Árpád képzőművész által illusztrált kiadványt Takács Éva méltatásában ismerhette meg a csíkszeredai közönség.
 

Lázár Anna frissen megjelent verseskötetét először Budapesten, a Litea könyvesboltban mutatták be egy hónappal ezeltőtt. A szerző Lövétén született, napjainkban Budapesten él. Így vall önmagáról: "Örökös otthontudattal küszködő székely vagyok, büszke indíttatásomra, szülőföldemre, gyökereimre, hozott kultúrámra. Írott könyveim kiinduló- és visszatérő pontja mindig a székelységem marad." Eddig négy kötete jelent meg Lázár Annának, a korábbi önéletrajzi kötetek, a Honkereső és a Sodródók bizonyos fokig előlegezik és magyarázzák is a most megjelent verseket.
A Lövéte köröpölő című, szülőfaluját idéző néprajzi témájú képes albuma 2010-ben a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron Szép Könyv díjat nyert művészeti kategóriában, ez a kötet az otthonosság érzetét nyújtja a világban való vándorlások között a lélek kereső útjain – mondta el a  bemutatón Takács Éva.
A Tűnő idők című kötet versei rövidek,  tömörek, súlyosak. "Mint a jó versek általában, olvasásuk után bennünk maradnak, kérdéseket támasztanak, továbbgondolásra és önvizsgálatra késztetnek: mennyire vagyok őszinte önmagammal, mekkora elvárásaim vannak önmagam iránt, mennyire tudok megfelelni ezeknek az elvárásoknak? –  emelte ki Takács Éva könyvismertetőjében, amely a Hargita Népe 2015. április 16-án megjelent lapszámában olvasható. 
Lázár Anna verseit Márton Árpád képzőművész grafikái fordítják le a látvány nyelvére úgy, hogy hozzáteszik saját vívódásait, sajátos látásmódját, ugyanúgy rátapintva lelkünk kényes pontjaira, mint a szövegek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése