2015. május 8., péntek

Az ANYAG TITKAI – Nagy Péter vetítéssel kísért előadása a könyvtárbanIzgalmas tudományos témájú előadásra került sor 2015. május 7-én könyvtárunk előadótermében, A legnagyobb történet címmel tavaly elkezdett előadás folytatásaként. Nagy Péter vetítéssel kísérve mutatta be Az anyag titkai című előadását. Az anyag mibenléte, keletkezése a mindenkori tudomány egyik legizgalmasabb kérdése. Az anyag titkainak megismerésére irányuló tudományos kutatások izgalmas történetével ismerkedett az előadás népes hallgatósága. Az illusztrációként kivetített képanyagot Luka Levente informatikus készítette.
"Az az elképzelés, hogy a világon minden ugyanabból az elemi alkotórészből épül fel, időben nagyon messzire nyúlik vissza. Ugyanakkor mindössze annak a megfejtése is évezredekbe telt, hogy egyáltalán mik jöhetnek számításba mint elemi alkotórészek. Ma már tudjuk, hogy a világon minden - ez a lap amit olvasnak, a virágok illata, a csillagok, Önök - valamivel több mint százféle atomból épül fel. A sokszínűséget az okozza, ahogyan ezek az atomok az elképzelhetőnél is többféle módon kapcsolódnak egymáshoz. - vázolta fel Nagy Péter előadása bevezetőjében."
Végigkövethette a közönség az anyag megismerésének bonyolult ösvényét, az ókori görög tudósoknak az anyag természetéről alkotott elképzeléseitől kezdve egészen a 20. századi tudományos elméletekig, modern kutatásokig.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése