2015. május 5., kedd

Az ANYAG TITKAI – vetítéssel egybekötött előadás
"A legnagyobb történet" című előadássorozat folytatásaként "Az anyag titkai" címmel vetítéssel egybekötött előadásra kerül sor 2015. május 7-én, csütörtökön, 19 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A természettudományos témájú előadást készítette és bemutatja Nagy Péter és Luka Levente.
Az előadást Nagy Péter ajánlja figyelmünkbe:
"Csillagok, a Nap, hegyek, óceánok, fák, madarak, szarvasok, emberek - egy csodálatos és lenyűgözően sokszínű világban élünk. Ennek az állandóan változó világnak a szépségét, ha lehet egyáltalán, talán még fokozza, hogy e gyönyörű, kaleidoszkópszerű képek mögött rendkívüli egység rejlik.
Az az elképzelés, hogy a világon minden ugyanabból az elemi alkotórészből épül fel, időben nagyon messzire nyúlik vissza. Ugyanakkor mindössze annak a megfejtése is évezredekbe telt, hogy egyáltalán mik jöhetnek számításba mint elemi alkotórészek. Ma már tudjuk, hogy a világon minden – ez a lap amit olvasnak, a virágok illata, a csillagok, Önök – valamivel több mint százféle atomból épül fel. A sokszínűséget az okozza, ahogyan ezek az atomok az elképzelhetőnél is többféle módon kapcsolódnak egymáshoz.
Ma már azt is tudjuk, hogy még az "atomok" is tovább hasíthatók, azonban ez a folyamat eléggé rendkívüli. Tudjuk, hogy az atomi tulajdonságok nem alak és szín kérdése: a savak nem azért csípős ízűek, mert csípős atomokból, és a réz nem azért vörös, mert vörös színű atomokból épül fel. Különböző típusú atomok különböző anyagokat alkotnak: léteznek például arany-, szén- vagy vasatomok, de fagylaltatomok nincsenek. Míg néhány anyag szinte tisztán egyfajta típusú atomból áll, mások - mint a fagylalt is - sokkal összetettebbek, és többféle atomból épülnek fel. Egyes elemek közismertek, mint a vas, vagy az oxigén, mások egzotikusak, vagy éppen rendkívül ritkák, mint például a lutécium.
Nagy utat tettek már a tudósok az anyag megismerésének bonyolult ösvényén, és még mindig számos kérdés vár megválaszolásra. Ennek az előadásnak az a célja, hogy megismertesse Önökkel ennek a történetnek a legfontosabb állomásait, néhány igen fontos kérdésre választ is próbál adni, felvázolja a még megoldatlan kérdésekeket, az erre irányuló modern kutatásokat és remélem a végén megértjük miért mondta Walt Whitman zseniális intuicióval, hogy: "Hiszem, hogy a csillagok művénél egyetlen fűszál sem kevesebb."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése