2015. május 6., szerda

Vendégünk volt Fábián Janka

  
A csíkszeredai olvasók körében is népszerű magyarországi író, Fábián Janka volt könyvtárunk vendége április 29-én. A Könyvtári Napok rendezvényei sorában szervezett közönségtalálkozón Oláh-Gál Elvira újságíró beszélgetett a fiatal írónővel. A történelmi keretbe helyezett romantikus regények szerzőjeként ismert írónő szívesen mesélt íróvá válásáról, regényeiről, terveiről a könyvtár előadótermében összegyűlt közönségnek.
Oláh-Gál Elvira kérdésére válaszolva azt is elárulta az írónő a csíkszeredai közönségnek, hogy írói névként nagymamája családnevét válaszotta, akitől gyerekkorában nagyon sok történetet hallott, eredeti családneve Mezei Johanna. Mesélt íróvá válásának kezdeteiről, nehézségeiről is. Már gyermekkorában szeretett volna író lenni, történészi és francia szakos tanári diplomát is szerzett, nyelvtanárként és műfordítóként is dolgozik.

Az Emma-trilógia, a Lotti öröksége, A német lány, a Rozmaring, a Koszorúfonat és más regények népszerű szerzője első regényét családja támogatásával, saját költségén adta ki, és csak a siker után tudott szerződni az Ulpius Házzal, ahol aztán tíz könyve jelent meg. Most, az Ulpius csődje után, ismét kiadói gondokkal küszködik, a Librinél jelenik meg új kötete.
Oláh-Gál Elvira megkerülhetetlen jelenségnek nevezte a magyar könyvtermés palettáján a "Janka-könyveket". 
Fábián Janka szerint könyvei romantikus regények történelmi háttérrel, úgy látja, ma is van igény romantikus regényre, olyan típusú igényes szórakoztató irodalomra, amelyet ő maga is művel. Saját írásait szórakoztató irodalomként pozicionálja, amelyek szórakoztató voltukon túl tanítanak is. Kedvenc törénelmi korszaka a 18. század, de kedveli a huszadik század első felét is. Történészi végzettsége révén is képes regényeiben életre kelteni az adott kor hangulatát, a szórakoztatás mellett tudást is nyújtva olvasóinak. Regényeinek központi szereplői rendszerint nők, de valóságos történelmi alakokat is felvonultat mellékszereplőként.
Az írónő elmondta, hamarosan megjelenik új regénye, készül egy novelláskötete is 18. századi boszorkányos történetekkel. A találkozó végén az írónő dedikálta köteteit csíkszerdai olvasóinak.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése